Umrla Vesna Bosanac, ratna direktorka vukovarske bolnice

Ratna direktorka vukovarske bolnice Vesna Bosanac umrla je danas u bolnici u Vukovaru u 73. godini, posle duge i teške bolesti, objavljeno je u Zagrebu.
Ona je na čelu bolnice bila u drugoj polovini 1991. u vreme najžešćih napada na taj grad.
 
Pošto su ga tri meseca držali pod opsadom, u novembru 1991. u tada već gotovo potpuno razrušeni Vukovar ušle su snage JNA i srpskih paravojnih formacija.
Iz vukovarske ratne bolnice izvedeni su ranjenici, među kojima su bili i civili, koji su ubijeni na Ovčari u noći između 20. i 21. novembra 1991.
 
Iz masovne grobnice na Ovčari ekshumirano je 200 tela, a još se traga za posmrtnim ostacima oko 60 osoba.
Vesna Bosanac je odvedena u zatvor u Sremskoj Mitrovici gde je provela tri nedelje, a zatim još dva dana u Beogradu pre nego što je razmenjena.
 
Za tri meseca opsade, u bolnici je lečeno oko 4.000 ranjenika i obavljeno oko 2.250 operacija.
 
O odvođenju ranjenika i civila iz vukovarske bolnice Vesna Bosanac je svedočila 2008. pred Sudom u Hagu, u postupku protiv Vojislava Šešelja, a bila je svedok i na suđenju bivšem predsedniku samoproglašene Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću. 
 
Vesna Bosanac je rođena u Subotici 1949, a bila je pedijatar.
  • Ivan, Osijek

    22.03.2022 14:52

    @Вуковар
    "Да ли то значи да је у тако малом граду са тако малом болницом на време прикупљено довољно материјала за оперативно збрињавање готово 7000 људи? Неко је баш био видовит."
    Nije nitko bio vidovit. Medicinski materijal i ostala pomoć su dostavljani tzv. "Kukuruznim putem" preko Bogdanovaca, sve do pada grada u potpuno okruženje. Nakon toga je pomoć bacana poljoprivrednim avionima AN2, koji su letjeli noću na vrlo maloj visini (uz pomoć GPSa).
  • srđan

    22.03.2022 09:03
    @Hir i Labilnost
    Ne lupaj , tamo se letelo sa MiG 21.....olupinama
  • Deks

    21.03.2022 20:25
    Slava joj! Svi dobri ljudi su strepeli te tužne jeseni 1991.g. nad sudbinom Vukovara. Vesna Bosanac je imala tu odgovornost da rukovodi vukovarskom bolnicom i pamtimo te nadrealne scene za koje niko nije verovao da su moguće u Evropi nakon II svetskog rata. Razmišljao sam o Vesni ovih dana gledajući potresne scene iz Mariupolja. Očekivao sam neku njenu izjavu, nisam znao da je bila bolesna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet