VIDEO: Milioni Indijaca počeli štrajk za bolja radnička prava

Milioni radnika započeli su danas dvodnevni štrajk širom Indije kako bi izrazili svoj bes zbog vladine ekonomske politike i podržali zahteve da se poboljšaju prava zaposlenih u ovoj zemlji.
Desetak indijskih sindikata koji su organizovali štrajk žele da vlada obezbedi opšte socijalno osiguranje za radnike u ogromnom neorganizovanom sektoru, poveća minimalnu platu u okviru svog glavnog programa garancija za zapošljavanje i zaustavi privatizaciju banaka u javnom sektoru, navodi AP.
"Sveindijski sindikalni kongres", jedan od najvećih sindikata u zemlji, saopštio je da očekuje da će se štrajku pridružiti više od 200 miliona prijavljenih i neprijavljenih radnika.
Kako je saopšteno, planirane su demonstracije u Nju Delhiju, Mumbaju, Kalkuti i drugim većim gradovima, a važan sindikat povezan sa vladajućom partijom Baratija Džanata, odlučio je da neće učestvovati u štrajku, nazivajući ga "politički motivisanim".
 
Štrajkom će verovatno biti pogođene bankarske, transportne i železničke usluge, navodi AP.
 
 
Vlada premijera Narendre Modija tvrdi da bi privatizacija nekih državnih banaka preuredila bankarsku industriju i da će model monetizacije imovine pomoći da se prikupi novac za podsticanje ekonomskog rasta.
 
Indijska ekonomija se oporavila nakon što je doživela veliki udarac tokom prve dve godine pandemije, ali mnogi poslovi su ugašeni, a stopa nezaposlenosti je u decembru porasla na osam odsto.
 
Modijeva vlada se prošle godine borila sa ogromnim protestima poljoprivrednika koji su zahtevali potpuno ukidanje kontroverznih zakona o poljoprivredi koje je proglasila neophodnim reformama, navodi AP.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.