Putin: Ruski gas će se plaćati evrima Gasprom banci, a ona će ih konvertovati u rublje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je pojasnio da će se od 1. aprila isporučeni ruski gas plaćati evrima Gasprom banci, koja nije pod sankcijama, a ona će ih konvertovati u rublje.

On je to rekao u odvojenim telefonskim razgovorima sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i premijerom Italije Marijom Dragim.

Kako je saopštila pres služba Kremlja, a preneo Sputnjik, procedura plaćanja je promenjena zbog toga što su članice Evropske unije, "kršeći norme međunarodnog prava", zamrznule devizne rezerve Banke Rusije.

Putin i Šolc su se dogovorili da stručnjaci dve zemlje dodatno razgovaraju o plaćanju ruskog gasa u rubljama i da odluka Kremlja ne bi trebalo da rezultira "pogoršanjem ugovornih uslova za evropske kompanije-uvoznike ruskog gasa".
 
Ruski predsednik je, ističe se, slično objašnjenje pružio i italijnskom premijeru. Razmenjena su i mišljenja o poslednjoj rundi pregovora ruske i ukrajinske delegacije u Istanbulu, kao pitanja osiguravanja humanitarnih koridora za civile u područjima gde se vode borbe, "pre svega iz Marijupolja“, navodi pres služba Kremlja povodom razgovora Putin - Šolc.
 
Kabinet italijanskog premijera je saopštio da je Putinu izneo spremnost Italije da doprinese mirovnom procesu u Ukrajini.
 
U saopštenju nemačke vlade ističe se da je Putin obavestio Šolca da će od 1. aprila isporuke gasa biti plaćane u rubljama i "istakao da se za everopske uvoznike ništa neće promeniti, s obzirom na to da će se računi plaćati u evrima i, kao i do sada, uplaćivati Gasprom banci kojoj nisu uvedene sankcije, a ona će ih konvertovati u rublje.
 
Vlada u Berlinu navodi da je Šolc, "kako bi bolje razumeli proceduru plaćanja u rubljama", od Putina tražio informacije u pisanoj formi, te da je dodao da ostaje na snazi odluka G7 o tome da se isporuka energenata plaća isključivo evrima i dolarima, što je i predviđeno ugovorima.
 
Putin je 23. marta potpisao odluku da "neprijateljske zemlje" ubuduće gas plaćaju u rubljama.
  • Дале

    01.04.2022 09:40
    Хм!
    bolje
    31.03.2022 • 11:41
    analiticar
    i pametnjakovic nego bot.

    Јеси ли све ово сам смислио или ти је неко помогао???

    ❤️❤️❤️
  • bolje

    31.03.2022 11:41
    analiticar
    i pametnjakovic nego bot.
    komentare koje citam su prilicno informisani. ima nas ovde koji ostavljamo komentare jer nam je pun kofer putinovaca i patrijota i ostalih -jota kojima je majka rusija sve, a svi su ostal glupi i "pametnjakovici". I da, dosta nas ima svojih godina iskustva "u struci" a ne u parizerima i kafanama
    imao sam prilike da pricam sa jednim likom iz exxon mobile koji su u svoje vreme razmatrali da kupe neke rafinerije po sibiru. kazu dosli na lice mesta, ono njihova rafinerija preslikana, samo malcice i bez puno mozga skalirana na neke druge kapacitete. naravno da je bila u kupusu i da pola nije radilo kako treba jer nafta nije nafta - nije svejedno sta ide na ulaz. isto sam vidjao i u nekim kineskim rafinerijama, kupuju sta stignu, pa mesaju li mesaju, a instrumentacija im vristi da su van projektnih granica. imaju iste probleme sa FCC posle 10 godina rada kao nase pancevo sa 30, pride bombardovanje. to sve govori.
    rusi nemaju nikakave kapacitete za proizvodnju cipova, nista instrumentacija, cela kompresorska postrojenja su iskljucivo zapadne masine. Kinezi makar teraju svoje pumpe kao obavezne, ovi ni to. i njihova vojna visoka tehnologija izgleda da je sa komercijalnom elektronikom sa zapada, ono, digitalna kamera pa strpana u neki dron. SKL im isto izasao, nema ko da im pravi ni kuglicne lezajeve.
    Dakle dragi nasi putinovci - ajte lepo se prijavite, bratko ce vas docekati rasirenih ruku pa se pokazite. ne tu da sve nas uvlacite u katastrofu
  • Skoro pa analitičar

    31.03.2022 10:04
    Dobri su mi ovi zaslepljeni Putinovci, sada ne komentarišu vest, promašaje i suludosti botoksiranog dedice sada su im komentari krivi :) Divni ste!
    Teško je živeti kada se nepriznaje istina, stalno mora da se smišlja alternativna stvarnost, razne priče i opravdanja! Teško ovo jbt ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet