U Venecueli u bolnicama umrlo više od 230 ljudi zbog nestanka struje

Najmanje 233 osobe umrle su u bolnicama u Venecueli zbog nestanka struje, saopštile su danas tamošnje zdravstene vlasti.
"Tokom 2019. godine 17 osoba je umrlo zbog nestanka struje, 2020. 75, a 2021. 141", što je ukupno 233", navodi se u studiji nacionalne Akademije za medicinu.
U toj studiji su učestvovali lekari iz velikih bolnica, a ona je pokrenuta još 2014. godine zbog raznih problema u zdravstvu kao što su nestašica lekova i isključenja vode i električne energije.
"Neki pacijenti su 2019. i 2020. godine zbog nestanka struje umrli jer im je bio potreban respirator, ili su morali na hitnu operaciju, ali liftovi nisu radili", navodi se u izveštaju.
 
Prema studiji, povećanje broja smrtnih slučajeva u 2021. godini povezano je sa pandemijom korona virusa.
 
"Pošto je reč o oboljenju sa respiratornim problemima, najtežim pacijentima je bila potrebna stalna višednevna upotreba respiratora", dodaje se u studiji.
 
Venecuela ima stalne nestanke struje u poslednjih deset godina.
 
Predsednik Nikolas Maduro obično te nestanke pripisuje sabotažama, kao i međunarodnim sankcijama.
 
Međutim, stručnjaci smatraju da je energetska kriza u bolnicama rezultat višegodišnjeg lošeg upravljanja i nedostatka investicija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet