Putin potpisao ukaz: Od 1. aprila ruski gas plaća se rubljama

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o novom postupku plaćanja ruskog gasa - u rubljama - sa zemljama koje nisu prijateljske, javlja ruska državna agencija RIA Novosti.

"Ugovornim stranama iz takvih zemalja nudimo jasnu i transparentnu šemu. Za kupovinu ruskog prirodnog gasa moraju da otvore račune u rubljama u ruskim bankama. Sa tih računa će gas koji se isporučuje od sutra, 1. aprila 2022. godine, biti plaćan", rekao je ruski predsednik Vladimir Putnin, govoreći na skupu o vazduhoplovnoj industriji.

Odbijanje tih država da gorivo plaćaju u rubljama smatralo bi se, kako je dodao – neizvršenim obavezama, a u ovom slučaju bi se prekinuli postojeći ugovori.
Iz teksta dokumenta, kako navodi agencija, proizilazi da će to uticati samo na snabdevanje Gasproma cevovodima.
 
Gasprombanka je određena kao ovlašćena banka u kojoj će strani kupci moći da otvaraju posebne račune u rubljama za plaćanje isporuka gasa.
  • Petar Pan

    01.04.2022 07:08
    Izgleda da je najkorektnije objašnjenje zašto je Rusija uvela obavezno plaćanje u rubljama dato od strane Rojtersovih reportera. Glavni razlog po njima nije da se rublja raširi po Evropi niti Rusi to očekuju, već je razlog taj da se izbegne plaćanje iznosa u evrima ili dolarima, pa da se onda ti isti iznosi odmah zamrznu u zapadnim bankama. Ovako će se plaćanje i dalje odvijati (sad samo u evrima) ali jedino preko Gasprombanke, kojoj zapad nije uveo sankcije. A Gasprombanka će onda „zameniti“ evre u rublje (zapadne banke to ne mogu da rade t.j. da bi mogle, opet bi morale kupiti rublje u Rusiji). Ovaj potez Rusije je jedini način da se novac plaćen za energente automatski ne zadrži na zapadu zbog sankcija, već da stigne u Rusiju.
    Zapad i njihov propagandni aparat (t.j. svi demokratski mediji) će proglasiti pobedu da su se oduprli Ruskom ultimatumu i da i dalje plaćaju u evrima. Ruski propagandni aparat (t.j svi njihovi mediji) će isto proglasiti pobedu da su naterali zapad da plaća u rubljama. Na kraju su i vuk sit i ovce na broju. Zapad dobija energente i plaća u evrima, a Rusi sprečavaju zamrzavanje plaćenih iznosa i obezbedjuju da oni preko Gasprombanke dodju u Rusiju, i time dobijaju preko potrebne evre za otplatu dugova, plaćanje uvoza roba i drugo.
    Rusija nije imala drugi izbor, jer pored automatskog zamrzavanja novca ima zahteva (po Rojtersu, pre svega od Baltičkih zemalja) da se zamrznuti novac od kupovine energenata iz Rusije usmeri u Ukrajinu za oporavak posle rata.
  • Cccc

    31.03.2022 18:44
    Slava antifasistickoj Rusiji!!!
  • Z

    31.03.2022 17:55
    aprililili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.