Kina kritikuje sankcije Rusiji, EU traži da Peking ne pomaže Moskvi

Kina je danas ponovo kritikovala zapadne sankcije Rusiji, dok su najviši zvaničnici EU tražili uveravanja od Pekinga da neće pomoći Moskvi da zaobiđe ekonomske kaznene mere.
Kina kritikuje sankcije Rusiji, EU traži da Peking ne pomaže Moskvi
Foto: 021.rs (arhiva)

Na virtuelnom samitu lidera EU i Kine, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef evropske diplomatije Žozep Borel tražili su od kineskog predsednika i premijera, Si Đinpinga i Li Kećijanga, da doprinesu okončanju rata u Ukrajini.

Fon der Lajen je rekla da su lideri obe strane "razmenili veoma jasno suprotstavljene stavove" o mnogim temama, ali je izrazila nadu da će Kina iskoristiti svoj uticaj da ubedi Rusiju da treba da okonča rat u Ukrajini.
 
Ona je dodala da očekuje da se Kina u najmanju ruku ne meša u sankcije Zapada protiv Rusije.
Ranije danas, Ministarstvo spoljnih poslova Kine okrivilo je SAD za rat u Ukrajini, bar delimično, tvrdeći da je Vašington insistirao na širenju NATO-a na istok, ka ruskim granicama.
 
Portparol kineskog Ministarstva Džao Liđijan upozorio je da Peking "ne odobrava rešavanje problema putem sankcija" i da, kada je reč o Ukrajini, neće biti primoran "da izabere stranu ili da usvoji pojednostavljeni pristup prijatelj-neprijatelj".
 
Iako tvrdi da ne zauzima stranu u sukobu, Kina je proglasila "partnerstvo bez ograničenja" sa Rusijom i odbija da osudi njenu invaziju na Ukrajinu. Peking redovno širi ruske dezinformacije o tom sukobu i ne naziva ga invazijom ili ratom, kao što ni Moskva ne čini.
 
Današnji samit EU i Kine održan je u vreme sve negativnijeg raspoloženja unutar Unije prema Pekingu, kojem se zamera agresivna spoljna politika i trgovinske prakse.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet