Belgijski odgovor na astronomsku inflaciju: Veće plate, manji PDV

U Belgiji su na snazi vladine mere, počev od povećanja plata i smanjenja doprinosa do smanjenja PDV na energente, koje bi trebalo da ublaže uticaj astronomski rastućih cena na životni standard građana
Belgijski odgovor na astronomsku inflaciju: Veće plate, manji PDV
Foto: Pixabay
Sa inflacijom od 8,3 procenta, Belgija se trenutno nalazi među najteže pogođenim članicama EU kada je reč o ukupnom skoku cena, koji u ovoj zemlji nije zabeležen u poslednje četiri decenije.
Poskupljenja u Belgiji najviše se odnose na rast cena energenata, pri čemu je prirodni gas samo u martu poskupeo za 4,8 odsto, a u poređenju sa martom prošle godine za čitavih 148,8 procenata.
Od sada, minimalna zarada u Belgiji biće veća za za 76 evra, a smanjuju se lični doprinosi za socijalno osiguranje.
 
Plate zaposlenih koje iznose između 1.800 i 2.750 evra mesečno, porašće za najmanje 160 evra na godišnjem nivou, dok će primanja zaposlenih u javnom sektoru u aprilu porasti za dva procenta, što se dogodilo i u februaru, kako bi se primanja uskladila sa rastućim troškovima života.
 
Nakon martovskog smanjenja PDV na račune za struju sa 21 procenta na šest procenata, od sada će u istoj meri biti smanjen i PDV na prirodni gas.
 
Belgija je smanjila i PDV na solarne panele, kako bi omogućila građanima da svoje domove učine energetski efikasnijim i manje zavisnim od fosilnih goriva.
 
Pumpe u Belgiji koje nude tri ili više različitih vrsta goriva moraće da postave obaveštenja o prosečnoj ceni svakog goriva za pređenih 100 km.
 
Poskupele su i takse na avionske letove iz Belgije, tako da će letovi za destinacije kraće od 500 km biti skuplji za 10 evra, a van EU za četiri evra po karti.
 
Neke banke su ograničile i maksimalne iznose podizanja gotovine sa štednih računa na 250.000 evra, što je ranije bilo neograničeno.
  • Nenad

    03.04.2022 19:43
    Nule i Mule
    Kakav mufljuz moraš biti da bi zabranio opšte dobro i prodao dupe za sitnicu.
  • Nenad

    03.04.2022 15:01
    Prepisati
    I nova vlast bi mogla nešto iz ovoga naučiti za svoje građane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet