Novi talas poskupljenja u Austriji, ovaj put rastu cene namirnica

Rat u Ukrajini pokrenuo je lavinu poskupljenja u Austriji, pa je nakon povećanja cena energenata bilo neizbežno da poskupe i namirnice, upozoravaju trgovci.
Novi talas poskupljenja u Austriji, ovaj put rastu cene namirnica
Foto: Pixabay
"Radimo protiv toga, ali ne možemo isključiti drugi talas poskupljenja", rekao je predsednik Udruženja trgovaca Austrije Rajner Vil za list "Hojte".
Vil je objasnio da je do sada poskupljenje namirnica moglo biti ublaženo jer trgovci kupuju regionalne proizvode.
Međutim, rat u Ukrajini, dodaje, odražava se pre svega na proizvode od žitarica.
 
Nemački trgovinski lanac REVE, koji je u Austriji zastupljen sa više lanaca, najavio je poskupljenje za pojedine grupe artikala i određene proizvode.
 
"Trenutno smo suočeni sa rastućim troškovima sirovina, energije i logistike, kao i rastom cene u prehrambenoj industriji", objasnila je REVE grupacija najavljena poskupljenja.
 
U februaru je usledilo prvo poskupljenje namirnica za oko 4,3 odsto.
 
Proteklih nedelja je puter poskupeo za čak 22 odsto, voćni jogurt za 16,4 procenata, čokolade za 15,8 odsto, ulja i masti za 12,9 odsto, piva za 12,4 odsto, sokovi za 9,6 odsto, povrće za 6,8 odsto, kafa za šest odsto, hleb za 5,9 procenata, meso, sir, mleko i jaja za oko tri odsto.
 
"Inflaciju naravno postiču energenti, a kada rastu troškovi energenata, onda rastu troškovi transporta i proizvodnje", podvukao je Vil.
 
U prvom talasu poskupljenja pre svega su bili pogođeni sokovi, puter, ulje, a u drugom talasu to će, smatra Vil, biti meso, stočna hrana, đubrivo, hleb i žitarice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.