Rast kamata u SAD: Da li će i srpski krediti postati skuplji?

U pokušaju da obuzda najvišu inflaciju u poslednjih 40 godina, Američka centralna banka (FED) je prvi put posle skoro četiri godine, prošle srede podigla svoju referentnu kamatnu stopu.
Rast kamata u SAD: Da li će i srpski krediti postati skuplji?
Foto: Pixabay

Ovo povećanje je samo prvo u nizu imajući u vidu najavljeno "agresivnije" zaoštravanje monetarne politike u SAD u uslovima izrazito visoke inflacije i visokih inflatornih očekivanja za naredni period, koji su dodatno pojačani dešavanjima u Ukrajini, piše Euronews.

Kada je centralna banka Velike Britanije u decembru prošle godine prva u Evropi podigla kamatne stope, ekonomski stručnjaci su govorili da to jeste signal i za Srbiju - ali ne previše alarmantan jer su naše javne finansije usmerene na FED i Evropsku centralnu banku (ECB) sa kojima se usklađuju i čiji potezi najviše utiču na likvidnost na međunarodnom finansijskom tržištu.

Sada je otvoreno pitanje da li bi vest da je jedna od dve vodeće centralne banke u svetu, podigla referentnu kamatnu stopu sa 0,25 na 0,5 odsto mogla da upali crvenu lampicu i da podstakne i ECB da koriguje ovu stopu, što bi lančano moglo da se odrazi na visinu kamate koju utvrđuje Narodna banka Srbije. 
 
Evropska centralna banka je poslednji sastanak na ovu temu imala pre desetak dana kada je odlučila da zadrži referentnu kamatnu stopu na istom nivou, a tu politiku ECB prati i NBS, koja je 11. marta objavila da referentna kamatna stopa ostaje na 1 odsto. 
 
U Narodnoj banci za Euronews Srbija kažu da je srpska ekonomija više vezana za evro nego za američki dolar i da ne bi trebalo očekivati veći neposredan uticaj na srpski finansijski sistem u kome američki dolar ne predstavlja valutu u kojoj je izražen značajan iznos štednje i kredita. Oni napominju i da je učešće javnog duga u dolarima tokom prethodnih godina značajno smanjeno i da je tako smanjen potencijalni efekat povećanja troškova zaduživanja i valutni rizik koji proizilazi iz promene vrednosti američkog dolara.  
 
Analizu u celosti čitajte OVDE.
  • Ja

    04.04.2022 14:51
    Ja
    Pa gde je nestala Korona?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.