Bivši premijer Slovenije tužio državu, traži 127.000 evra odštete

Nekadašnji slovenački premijer Anton Rop u sudskom postupku protiv države traži 127.000 evra odštete.
 Bivši premijer Slovenije tužio državu, traži 127.000 evra odštete
Foto: Pixabay
Odštetu traži zbog sudske presude kojom je 2013. godine bio osuđen na plaćanje kazne od 10.000 evra zbog "odavanja državne tajne".
Kako prenose slovenački mediji, Rop je u svom iskazu na ljubljanskom Okružnom rekao da je bio nepravedno optužen i kasnije nepravomoćno osuđen, dok je presudu na kraju odbacio Vrhovni sud, kao i da je zbog tog slučaja pretrpeo materijalnu i nematerijalnu štetu, zbog čega traži odgovarajuću odštetu.
Reč je o notornom slučaju koji je nastao u slovenačkoj predizbornoj kampanji 2004. godine, kada je Rop, koji je tada bio predsednik vlade, optužio lidera opozicije i kasnije premijera Janeza Janšu da se sa tadašnjim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom "dogovarao" o izazivanju "incidenata u Piranskom zalivu", kako bi Janšina stranka na tome politički profitirala i dobila više glasova na parlamentarnim izborima, koji su održani iste jeseni.
 
Rop je tada javno iznosio tvrdnje da je slovenačka obaveštajna služba snimala Janšine i Sanaderove telefonske razgovore i da o tome postoje dokazi, što nije uspeo da dokaže, dok je u privatnoj sudskoj tužbi, koju je zbog klevete protiv njega podneo Janša, pristao na sudsku nagodbu čiji detalji nisu objavljeni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet