Evropska komisija daće još 1,1 milijardu evra za Ukrajinu

Evropska komisija daće još 1,1 milijardu evra pomoći Ukrajini, od čega bi deo dobile zemlje na granici sukoba koje su prihvatile milione ili stotine hiljada ukrajinskih izbeglica.

To je danas u Varšavi obećala predsednica EK Ursula fon der Lajen na donatorskoj konferenciji "Ustanimo za Ukrajinu".

Veći deo nove pomoći EU, oko 600 miliona evra, namenjen je ukrajinskim organima i UN u savladavanju humanitarne krize u zemlji u kojoj je interno raseljen 7,1 milion ljudi.

Oko 400 miliona namenjeno je zemljama na granici sukoba Rusije i Ukrajine koje je preplavio talas izbeglica, najviše Poljskoj koja je primila 2,6 miliona Ukrajinaca.
 
Sama donatorska kampanja donela je obećanje o preko devet milijardi evra koje su vlade, kompanije, kao i donatori pojedinci, spremni da daju za prevladavanje humanitarne krize izazvane napadom Rusije na Ukrajinu koji je počeo pre mesec i po dana.
 
Kampanja Evropske unije i Kanade u saradnji sa međunarodnom organizacijom Global sitizen ima za cilj da izađe u susret apelu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da se prikupi što više sredstava za Ukrajince koji su bili prinuđeni da pobegnu iz svojih domova pred ratom i sklone se u bezbednije oblasti Ukrajine, kojih je prema podacima UN oko 7,1 milion, kao i onih koji su pobegli u inostranstvo, a kojih ima otprilike 4,4 miliona.
  • Hhh

    09.04.2022 21:55
    Strašno
    Onaj komičar od predsednika bolje da se preda i kapitulira. Spasi pravoslavlje od bratoubilackog rata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet