Referendum u Meksiku o ostanku predsednika na funkciji

Građani Meksika na referendumu glasaju danas o tome da li predsednik Andres Manuel Lopez Obrador treba da ostane na mestu šefa države.
Kako je rekao predsednik Lopez Obrador, današnji referendum je od vitalnog značaja za potvrđivanje njegovog demokratskog mandata, dok opozicija kaže da predstavlja odvraćanje pažnje građanima od stvarnih problema zemlje. 
 
Lopez Obrador je na vlasti od decembra 2018. godine i bio je zagovornik prvog referenduma o opozivu u modernom Meksiku.
I kritičari i pristalice podjednako očekuju da on sa lakoćom dobije referendum. 
 
Sa druge strane, današnje glasanje podstaklo je spekulacije da bi to moglo da otvori vrata za produženje predsedničkog mandata u toj zemlji, gde je dozvoljeno da predsednik služi samo jedan šestogodišnji period.
Lopez Obrador negira da želi da produži mandat.
 
"Ako nemam podršku naroda, ne mogu da nastavim da vladam", rekao je on o referendumu ranije ove godine i dodao da je moralni autoritet potreban da bi postojao politički autoritet.
 
Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će izlaznost verovatno pasti ispod praga od 40 odsto, koji je potreban da bi referendum bio važeći, iako je Lopez Obrador rekao da će poštovati rezultate bez obzira na krajnji ishod.
 
Kako navodi Rojters, meksički predsednik nije ispunio predizborna obećanja da će se boriti protiv kriminala i ekonomski podići  zemlju. Njegovo uspešno sprovođenje socijalnih programa i svakodnevno prikazivanje političkog narativa u kome on deluje kao moralno ispravan branilac siromašnih od neispravne, bogate elite, pomogli su da ojača popularnost.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.