Grupa generala traži od Milanovića da pomiluje bivše jugoslovenske i hrvatske obaveštajce

Grupa hrvatskih generala na čelu s Antom Gotovinom poslala je predsedniku Zoranu Milanoviću pismo u kojem traže pomilovanje bivših obaveštajaca jugoslovenske i hrvatske tajne službe.

Reč je o Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, objavile su sinoć hrvatske nacionalne televizije.

Dvojica bivših obaveštajaca osuđena su 2016. na sudu u Minhenu na doživotne zatvorske kazne zbog učešća u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Nemačkoj 1983.

Oni su tražili da kazne služe u Hrvatskoj, pa su ih hrvatski sudovi uskladili sa domaćim propisima na način da je Mustač osuđen na 40 godina, a Perković na 30 godina zatvora.
 
Uz Gotovinu, među generalima koji su potpisali pismo Milanoviću su i Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić i Davor Domazet Lošo.
 
"Dvojica vrlo zaslužnih ljudi za odbranu Hrvatske nalaze se na izdržavanju kazni koje su proizašle kao direktna posledica pogrešne odluke sudija Vrhovnog suda i neusklađenosti nemačkih i hrvatskih zakona vezano za kaznu i prava na uslovnu slobodu", napisali su u pismu koje je prenela Nova TV.
 
Navode se da se "nepravedna situacija u kojoj su se našli brigadir Josip Perković i brigadir Zdravko Mustač ne može razrešiti redovnim pravnim mehanizmom", pa traže od predsednika Milanovića da "sanira nepravedne posledice".
 
Perkovićev advokat Anto Nobilo potvrdio je novinarima da priprema zahtev za pomilovanje bivših obaveštajaca. On će molbu predati Ministarstvu pravosuđa i uprave, a konačnu odluku donosi predsednik države.
 
Hrvatska javnost intenzivno je pratila sudjenje Perkoviću i Mustaču u Nemačkoj, posebno zbog okolnosti pod kojima su oni bili izručeni toj zemlji.
 
Neposredno uoči ulaska u EU, čime je automatski i za Hrvatsku počeo da važi evropski nalog za hapšenje, hrvatska vlada na čijem je čelu bio Milanović predložila je, a Sabor usvojio, kontroverzni "Lex Perković" i tako onemogućila izručenje osumnjičenih.
 
Pod pritiskom Evropske komisije taj zakon je promenjen, a sud je dopustio izručenje, pa su Perković i Mustač izručeni Nemačkoj u prvoj polovini 2014. godine.
  • Radovan

    29.04.2022 19:58
    E moji Srbi.....
    Uči narode kako se do kraja bori za svog... A mi bi naše..... Zato nam tako ide, sami sebi smo najveći neprijatelji, ne treba nama neprijatelj spolja...
  • 9

    16.04.2022 14:06
    Smišljeno i sprovedeno ubistvo
    jedino na Balkanu traži pomilovanje.
    U ime čega? Pripadnosti partiji ili narodu?
    Nego se u sistemima bez potkupljivanja
    "ne more srijedit "već je isto i đavolu i đakonu.
  • Ubogi srpski seljak

    16.04.2022 13:33
    Potpisuj, i ne pitaj mnogo!
    Vidi batice:Udba ti je napravila državu,a ti nemoj potpisati...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.