Novi sukobi u Jerusalimu

Najmanje 17 Palestinaca je ranjeno danas u sukobima s izraelskim policajcima koji su ušli na sveto mesto na kome se nalazi džamija Al-Aksa u Jerusalimu da obezbede prolaz jevrejskih vernika.
Kako je navedeno, cilj policajaca je danas bio da se omogući rutinska poseta Jevreja tom mestu koje je sveto i za njih, jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi i oni ga zovu Brdo hrama, a muslimani Uzvišeno utočište (Haram al Šarif).
Palestinci su morali da se sklone sa esplanade ispred džamije Al-Aksa, treće po značaju u islamu, ali ih je desetine ostalo u bogomolji, uzvikujući "Bog je najveći".
 
Na video snimku koji je objavila policija vidi se kako male grupe mladića bacaju kamenice i petarde iz džamije.
Policija je saopštila da su Palestinci i ovog puta sakupili kamenice i postavili barijere u očekivanju nasija, ali da nastoji da omogući slobodu veroispovesti i za Jevreje i za muslimane.
 
Palestinci su naveli da su izbili kratki sukobi ispred kompleksa džamije, a policija da su Palestinci bacali kamenice i na autobuse sa posetiocima izvan Starog grda, lako ranivši nekoliko putnika. Objavljen je i snimak na kome se vidi da putnici sede na podu autobusa koji nastavlja da se kreće svojim putem.
 
Palestinski Crveni polumesec je saopštio da je pet ranjenih Palestinaca preneto u bolnicu. Izraelska policija je rekla da je devet ljudi uhapšeno i da su se policajci kasnije povukli sa svetog mesta.
 
Prethodno su u petak pred zoru na svetilištu izbili sukobi, a u policijskom saopštenju je navedeno da su Palestinci bacali kamenice u pravcu Zida plača u podnožju Brda hrama, gde se okupljaju jevrejski vernici.
 
Ranjeno je više od 150 Palestinaca i tri policajaca, a uhapšeno oko 400 sumnjivih osoba.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet