Mostar zabranio rad nedeljom

Mostar je danas službeno postao prvi i jedini veći grad u BiH u kojem je prodavnicama zabranjen rad nedeljom.
Mostar zabranio rad nedeljom
Foto: Pixabay
Onima koji se ne budu pridržavali te odredbe, a nisu prema posebnoj odluci Grada Mostara dobili odobrenje za rad, propisana je novčana kazna do 3.000 konvertibilnih maraka (oko 1.500 evra).
Prodavnice su danas redom zatvorene s istaknutim radnim vremenom na kojem je naznačeno da nedeljom objekat ne radi. Odluka je izazvala podeljene reakcije građana, piše Klix.ba.
Iako je zabrana rada nedeljom stupila na snagu, postoje izuzeci jer je odlukom Grada Mostara definisano da trgovine mogu da rade nedeljom uz odobrenje nadležnih službi, ali su u tom slučaju obavezne da neki drugi dan u nedelji biti zatvorene.
 
Tu mogućnost iskoristio je šoping-centar Plaza na Bišću Polju. Centar će raditi nedeljom, a ponedeljkom će biti zatvoren.
 
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kaže da zabrana rada nedeljom ima za cilj da omogući svim građanima da nedelju provedu u krugu porodice. Ali s obzirom na to da je ovu problematiku teško urediti, kako je pojasnio, ostavljena je mogućnost da prodavnice koje odluče da rade nedeljom moraju svoje objekte da zatvore neki drugi dan.
 
"Mi smo prvi grad ove veličine koji je doneo takvu odluku i zahvalan sam Gradskom veću da smo takvu odluku uspeli da usvojimo. Mislim da je to civilizacijska odrednica, da imamo jedan dan nedeljno kada ne radimo. S obzirom na to da poštujemo zapadne običaje i da smo u srcu Evrope, nedelja je primeren dan, jer svi koristimo vikende za dan odmora jer nam tada deca ne idu u školu i zbog svega što je vezano za vikend", kazao je mostarski gradonačelnik.
 
Kaže da je reakcija radnika pozitivna i da su srećni zbog uvođenja zabrane. 
 
"Masa ljudi nam se javlja i zadovoljni su da je takva odluka doneta. Ja mislim da će to biti jedna uspešna priča", zaključio je mostarski gradonačelnik.
 
Odluka je na snazi i ima svoje kaznene odredbe već od danas, a nakon šest meseci će se raditi analiza odluke i videti postoje li eventualno potrebe za doradom.
  • Sosa

    17.04.2022 21:55
    Bravo!!!
    Bravo!!!
  • Hm

    17.04.2022 21:01
    Hm
    To ce rođak iz dijaspore da nadoknadi.
  • Lole

    17.04.2022 18:58
    Bravo! Da svi imaju vreme za sebe i svoju porodicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.