Fon der Lajen: Pitanje vremena kada će Rusija bankrotirati

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da zapadne sankcije sve više potkopavaju rusku ekonomiju i da je pitanje vremena kada Rusija više neće moći da izmiruje svoje obaveze.
Ona je u intervjuu za Bild am Zontag rekla da sankcije iz nedelje u nedelju sve dublje prodiru u rusku privredu i iznela podatak da je izvoz u Rusiju smanjen za 70 odsto.
"Stotine velikih kompanija i hiljade stručnjaka napustilo je zemlju, predviđa se da će ove godine biti zabeležen pad bruto domaćeg proizvoda od 11 procenata i sve to ukazuje da je bankrot Rusije samo pitanje vremena", kazala je Fon der Lajen, prenosi Tas.
Na pitanje šta Evropska unija namerava da uradi zbog toga što njene članice svakog dana Rusiji plaćaju za naftu oko 450 miliona evra, Fon der Lajen je navela da treba imati u vidu da se naftom trguje na globalnom nivou.
 
"Ne bismo smeli da dozvolimo da Vladimir Putin naftu prodaje na drugim tržištima po još većim cenama i zbog toga razvijamo mehanizme koji će omogućiti da se nafta nađe u sledećem paketu sankcija", rekla je Fon der Lajen.
 
Ruski ministar finansija Anton Siluanov rekao je da će Rusija dugove plaćati u stranoj valuti kada joj budu vraćena sredstva koja su sada zamrznuta u zapadnim bankama.
 
Ukoliko se to ne desi, on je naveo da je Rusija spremna da dugove otplaćuje u rubljama, ali je naveo da bi to najverovatnije bilo protumačeno kao nemogućnost države da plaća svoje obaveze.
  • agatoni

    18.04.2022 13:53
    realnost
    nik koji sebi dade čovek sa meseca ! toliko je realan ...
  • realnost

    18.04.2022 09:09
    Obaveštavam neupućene botove da je već i prvorođeni promenio kurs i da je odluka o sankcijama rusijici doneta, a da je rusijica već ponižena, jer toliko "moćni" siledžija već suviše dugo je na patosu grogiran u kafanskoj tuči koju je mislio sa će rešiti jednim odarcem.
  • Perica

    17.04.2022 20:28
    Samo se vi igrajte sa sankcijama ...... mozda promenite ugao gledanja i sve to budete posmatrali iz stratosfere Ursula

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).