Tajvanska televizija greškom objavila da su ih napali Kinezi

Tajvanska televizija se izvinila i pozvala ljude da ne paniče nakon što je greškom izvestila o kineskom napadu na Tajpej u jeku rastućih napetosti s Pekingom.
Tokom prenosa u sredu ujutro TV mreža Chinese Television System greškom je na dnu ekrana prikazala informacije o kineskom raketnom napadu na vojne brodove i ključnu infrastrukturu u blizini Tajpeja, prenose lokalni mediji. 
Vesti su uključivale poruke poput "mogao bi izbiti rat", a govorile su o podmetnutom požaru "kineskih agenata" na glavnoj železničkoj stanici u prestonici i o proglašenju vanrednog stanja. 
"Građani, molim vas ne paničite. Ovim putem objašnjavamo informacije i izvinjavamo se", objavila je voditeljka programa u 10 sati po lokalnom vremenu. Ona je rekla kako su upozorenja bila deo vežbe vatrogasnih službi u utorak, ali da su zbog tehničke greške prikazana u sredu ujutro. 
 
Kina nikad nije odbacila tvrdnje da će silom vratiti Tajvan pod svoju kontrolu, a protekle dve godine pojačala je svoje vojne aktivnosti oko te ostrvske države. Tajvan je podigao nivo sigurnosti nakon što je Rusija napala Ukrajinu, strahujući da bi Peking mogao slediti potez Moskve. 
 
Rat u Ukrajini podstakao je raspravu o implikacijama koje nosi za Tajvan i njegovu spremnost za odbranu, poput obuke rezervista. Tajvanska vojska prošle nedelje prvi put je objavila priručnik za civilnu odbranu, sa uputstvima građanima šta da rade u slučaju rata. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.