Izbor nove crnogorske vlade 28. aprila na Cetinju

Nova crnogorska Vlada i predsednik Skupštine trebalo bi da budu izabrani na sednici parlamenta na Cetinju 28. aprila, pošto je danas 46 poslanika odlučilo da sazove sednicu parlamenta.
Izbor nove crnogorske vlade 28. aprila na Cetinju
Foto: Pixabay
Funkcioner Građanskog pokreta URA Miloš Konatar je kazao da će sednicom predsedavati potpredsednik parlamenta Ervin Ibrahimović, jer potpredsednica Branka Bošnjak (Pokret za promene – PzP) nije želela da zakaže sednicu.
Predložili su dnevni red sednice sa šest tačaka, prva je izbor predsednika Skupštine, a druga izbor Vlade.
Komentarišući to što je potpredsednica Skupštine Branka Bošnjak juče rekla da niko drugi ne može zakazati sednicu jer bi ušao u zonu krivične odgovornosti kazao je da su zajednički podneli inicijativu, pa ako neko bude hteo da podnosi krivične prijave podnosiće ih protiv 46 poslanika.
 
"Ovo je jedini način, legitiman je. Miran sam. Mi ne možemo da izaberemo predsednika, vladu. Šta je trebalo da uradimo? Ništa. Ne verujem da je bilo čiji interes da Skupština bude blokirana", rekao je Konatar.
 
Poslanik Demokratskog fronta (DF) Strahinja Bulajić podneo je juče ostavku na mesto potpredsednika Skupštine Crne Gore, čime su stvoreni uslovi za izbor nove vlade i odblokiranje rada parlamenta. Bulajić od 1. marta, kada je počelo redovno zasedanje, nije hteo da zakaže nijednu sednicu parlamenta jer je, kako je tvrdio, novom manjinskom vladom izdata volja birača.
 
Prethodno je u februaru smenjen sa mesta predsednika parlamenta Aleksa Bečić. Potpredsednik Skupštine i lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović ocenio je da je danas važan dan.
 
"Od danas počinjemo priču odblokiranja Skupštine Crne Gore posle dva meseca i odblokiraćemo sve procese koji su bili blokirani i direktno uticali na standard građana", istakao je Ibrahimović.
 
Dodao je i da bi trebalo sačekati sa imenima za kandidate za ministre, s obzirom na to da neke partije još uvek nisu održale sednice svojih partijskih organa.
 
U Vladi će će osim Građanskog pokreta URA i manjinskih partija biti i prosrpska Socijalistička narodna partija (SNP) i opoziciona procrnogorska Socijaldemokratska partija (SDP). Podršku vladi u parlamentu će pružiti Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića. Mandatar za sastavljanje manjinske vlade Dritan Abazović saopštio je juče da je obavestio Skupštinu Crne Gore da ima potrebnu većinu za izglasavanje vlade koju će, kako je kazao, podržati 46 od ukupno 81 poslanika.
 
On na konferenciji za medije nije saopštio personalna rešenja niti celovit program rada vlade već je naveo da će počivati na dva stuba - vladavini prava i ekonomskom razvoju. Vlada premijera Zdravka Krivokapića izgubila je podršku u parlamentu 4. februara.
 
Abazović je pokušavao da dođe do sastava vlade koja bi imala podršku od 49 poslanika, što je bitno za određene reforme u pravosuđu ali nije uspeo da postigne dogovor sa Socijaldemokratama (SD), koje neće podržati vladu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet