"Mrtva trka" u Sloveniji: Na izborima u nedelju Golob protiv Janše

U Sloveniji će u nedelju biti održani parlamentarni izbori.
"Mrtva trka" u Sloveniji: Na izborima u nedelju Golob protiv Janše
Foto: Pixabay

Oko 1,7 miliona birača moći će da bira između politike koju je poslednje dve godine vodio sadašnji premijer Janez Janša i alternative koju obećava menadžer Robert Golob, predstavljajući se kao njegov antipod.

Slovenci biraju 90 poslanika devetog saziva Državnog zbora otkako je Slovenija nezavisna država, a prema rezultatima predizbornih anketa Pokret sloboda koji je pre izbora formirao Robert Golob, istaknuti menadžer koji je niz godina vodio veliko državno energetsko preduzeće GEN i Janšina Slovenačka demokratska stranka (SDS) u mrtvoj su trci.

Po anketi listova Dnevnik i Večer objavljenoj u sredu, Pokret sloboda ima 26,3 odsto, a Janšin SDS 25,5 odsto podrške, prenosi Hina.
 
Mrtva trka je i za treću najjaču stranku i vodi se između Levice (8,8 odsto) i socijaldemokrata (8,6 odsto).
 
Izborni prag od četiri odsto sigurno će preći i demohrišćanska Nova Slovenija (7,8 odsto), a na ivici cenzusa su centristička stranka Povežimo Sloveniju (PoS) i stranke Alenke Bratušek (SAB) i Marijana Šareca (LMŠ).
 
Za ulazak u parlament bori se dvadesetak stranaka i građanskih lista, a smatra se da bi za stabilnu buduću vladu u koaliciji bile potrebne najmanje tri ili četiri stranke s oko 55 mandata u novom parlamentu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet