Turski preduzetnik osuđen na doživotni zatvor zbog pokušaja svrgavanja vlade

Turski filantrop i preduzetnik Osman Kavala osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog pokušaja svrgavanja vlade finansiranjem protesta širom zemlje 2013. godine.
Turski preduzetnik osuđen na doživotni zatvor zbog pokušaja svrgavanja vlade
Foto: Youtube (EGAM, Screenshot)

Najviši evropski sud i zapadni saveznici Ankare kažu da je slučaj politički motivisan, prenosi RSE.

Kavala je priveden 18. oktobra 2017. godine zbog optužbi za proteste širom zemlje 2013. godine, kao i slučaja vezanog za pokušaj državnog udara 2016. Negira sve optužbe.

Prošle godine je oslobođen optužbi za proteste iz 2013. koji su počeli u Gezi parku, ali je presuda ove godine ukinuta i spojena s optužbama u drugom predmetu.
 
Grupe za zaštitu prava opisale su suđenja protiv Kavale kao simbol suzbijanja neslaganja pod predsednikom Redžipom Taipom Erdoganom.
 
"Stalna kašnjenja u njegovom suđenju, uključujući spajanjem različitih predmeta i stvaranjem novih nakon prethodne oslobađajuće presude, bacila su sjenu na poštivanje demokratije, vladavinu prava i transparentnost u turskom pravosudnom sistemu", ranije su saopštile ambasade zapadnih država.
 
Sud je takođe osudio nekoliko drugih osoba na 18 godina zatvora zbog pomaganja u pokušaju rušenja vlade. Sud je saopštio da je odlučio da Kavalu oslobodi optužbe za špijunažu zbog nedostatka dokaza.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.