Kanada će prodati sankcionisanu rusku imovinu i tim novcem pomoći Ukrajini

Kanada želi da postane prva zemlja G7 koja će prodati rusku imovinu i tim novcem finansirati pomoć Ukrajini.
Kanada će prodati sankcionisanu rusku imovinu i tim novcem pomoći Ukrajini
Foto: Pixabay
"Tražimo mogućnost ne samo da zaplenimo, već i da odobrimo konfiskaciju imovine sankcionisanih pojedinaca i pravnih lica i time obeštetimo (ukrajinske) žrtve", rekla je ministarka spoljnih poslova Melani Žoli.
Premijer Džastin Trudo rekao je da Kanada traži "načine da dalje kažnjava" oduzimanjem imovine onih koji su sankcionisani.
Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara Kanada je uvela sankcije za "više od 1.100 ljudi i pravnih lica" koja su saučesnici vlasti predsednika Vladimira Putina. Deo tih sankcija je preduzet u koordinaciji sa saveznicima.
 
"Mi smo prva zemlja G7 koja je ponudila nov mehanizam (prodaje sankcionisane imovine) jer verujemo da će to funkcionisati", objasnila je ministarka novinarima i dodala da nema "jasnih procena" o tome kolike sume bi mogle da budu prikupljene ovim novim mehanizmom.
 
Žoli je ipak precizirala da je "imovina ruskih oligarha u Kanadi znatna".
 
Pored nove odredbe o tome uvedene u Parlamentu u utorak, Kanada je najavila i nove sankcije, ovog puta protiv "11 visokih zvaničnika i 192 člana narodnih veća takozvanih narodnih republika Luganska i Donjecka".
 
Sankcije za ta 203 dodatna lica su dodatne na nekoliko drugih ograničenja najavljenih u poslednja dva meseca. To su zamrzavanje sredstava, zabrana transakcija i nemogućnost ulaska u Kanadu.
  • Liman

    28.04.2022 13:42
    Kanadi bi ovo igranje pravde sa otimanjem tuđe imovine moglo opasno da se obije o glavu. Kad-tad će Rusi potraživati tu imovinu nazad. Koji sud će da donese odluku da je legalno da treća zemlja zaplenjuje imovinu i isplaćuje štetu državi u sukobu?

    Recimo, SFRJ je oduzela imovinu vojvođanskim Nemcima 1945. Nemačka nije nikad isplatila ratnu odštetu SFRJ, već su države 1971 prebile potraživanja tako što je Nemačka obeštetila svoje nove građane, a SFRJ je imovinu Nemaca izdelila patizanskim porodicama iz Bosne, Hercegovine, Crne Gore, Like i Dalmacije.
    Nije ni to bilo pravedno, ali je imalo smisla.
  • Veca

    28.04.2022 11:25
    Jezivo opasan presedan
    Igrate se sa vatrom "gospodo".
    Privatnu svojinu da oduzmete i prodate? Ko ste vi da to uradite???
    Da dodjemo mi da prodamo vasu svojinu ministarko ili Trudo??? Ili i vas da prodamo jer nam treba para za finansiranje komsijinog odmora???

    Takva opasna bolest zavladala, nacisticke mere koje prave opasnu situaciju za buducnost!

    Smirujte strasti dok jos nije kasno. Ne mogu Amerika i Engleska da sprovode bas sve sto i kad hoce....
  • Samo kažem ...

    28.04.2022 10:57
    Pravdoljubivi Srbi
    0) Srbi nisu nikada načinili zlo svojim susedima i nismo odgovorni nizašta
    1) Ruski oligarsi nisu otimali od svog naroda i bahatili se u inostranstvu a zauzvrat podržavali Putina koji im to 22 godine omogućava
    2) NATO nije otvoreno provocirao Ruse, ignorisao šta su ovi govorili i radio tačno suprotno od dogovorenog
    3) Rusi nisu (nezakonito) napali Ukrajinu, do sada razvalili 1/3 Ukrajine i izazvali raseljenje 10 mil i iseljenje 5 mil Ukrajinaca
    4) zapad ne naoružava Ukrajince i ne vodi rat protiv Rusije - do poslednjeg Ukrajinca
    5) ovim činom Kanada ne pravi presedan i time ne odustaje od temelja kapitalizma - prava privatne svojine ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet