Šef Fronteksa podneo ostavku

Šef evropske agencije za kontrolu granica Fronteks, Francuz Fabris Leđeri podneo je ostavku koja stupa odmah na snagu, saopštila je Evropska komisija.
Taj potez usledio je posle medijskih navoda da je agencija Fronteks bila uključena u ilegalno vraćanje migranata (pushbacks) koji su pokušavali da stignu do EU.
Prisilno potiskivanje migranata od granice pre nego što mogu da stignu do zemlje i traže azil smatra se kršenjem međunarodnih ugovora o zaštiti izbeglica, prema kojima ljude ne treba proterivati ili vraćati u zemlju gde bi njihov život i bezbednost mogli da budu ugroženi zbog njihove rase, vere, nacionalnosti ili pripadnosti društvenoj ili političkoj grupi.
Evropska komisija saopštila je da "prima k znanju" ostavku izvršnog direktora Fronteksa Fabrisa Leđerija posle jednog dana spekulacija o njegovoj sudbini. 
 
Objava je data posle sastanka uprave Fronteksa o tome da li da prihvati njegovu ostavku. 
 
Leđeri, koji je bio pod sve većim pritiskom da ode, ponudio je ostavku dan pošto je medijska istraga ove nedelje nagovestila da je u bazi podataka Fronteksa ilegalno potiskivanje migranata u Egejskom moru beleženo kao incident "sprečavanja polazaka". Leđeri je ranije negirao da je radio bilo šta nelegalno.
 
Prošle godine je Služba EU za suzbijanje prevara (OLAF) otvorila istragu o Fronteksu zbog navoda o uznemiravanju, lošem ophođenju i potiskivanju migranata.
 
Leđeri je bio na čelu Fronteksa od 2015. godine kada je više od milion ljudi, od kojih su mnogi bili izbeglice koje su bežale od rata u Siriji, ušlo u Uniju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet