Finski predsednik: Odluka o članstvu u NATO najkasnije do 12. maja

Finski predsednik Sauli Niniste rekao je danas da uskoro namerava da saopšti stav u pogledu mogućeg članstva ove zemlje u NATO.
Finski predsednik: Odluka o članstvu u NATO najkasnije do 12. maja
Foto: Pixabay

Nemački Bild piše da je prvi čovek te zemlje istakao u intervjuu finskom listu da će svoje mišljenje o pristupanju NATO izneti najkasnije do 12. maja, a dva dana kasnije izjasniće se i Socijaldemokratska partija premijerke Sane Marin.

Navodi se da će nakon toga predsednik i vlada doneti zajedničku odluku o mogućoj kandidaturi Finske za ulazak u evroatlansku vojnu alijansu.

Niniste i Marin, dodaje se, još nisu otkrili svoj stav u polemici o pristupanju NATO, koja je pokrenuta događajima u Ukrajini, ali postoje mnoge indicije da bi zvanični Helsinki narednih nedelja mogao da se odluči za uključivanje u taj savez.
 
Kako se navodi, baltička država blisko sarađuje sa susednom Švedskom, koja je takođe partner NATO, ali ne i njegova članica. Ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto juče je ugostio švedsku koleginicu En Linde i tom prilikom istakao da dve zemlje donose odluke "sa istim ciljem i u istom vremenu".

Teme

nato
  • Dragan Popovic

    01.05.2022 06:42
    Ni FInsku ni Svedsku nije Nacisticka Njemacka dirala jer su im u svojim silnim pogonima proizvodili oruzje i u ljevaonicama delove. Celik Boron i slicno se koristio odavno. Nema jaceg celika. Toliko o postenju Svedske i Finske.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet