Protest Izraela zbog izjave da je i Hitler bio jevrejskog porekla

Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid kritikovao je šefa diplomatije Rusije Sergeja Lavrova što je uporedio predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog sa Adolfom Hitlerom.
Protest Izraela zbog izjave da je i Hitler bio jevrejskog porekla
Foto: Pixabay
Lapid je izjavu Lavrova označio kao "neoprostivu, sramnu i istorijsku grešku".
Lapid je rekao da očekuje izvinjenje i najavio da će pozvati ambasadora Rusije u Tel Avivu da izrazi protest, preneli su izraelski mediji.
"Reći da je Hitler bio Jevrejin je kao da se kaže da su se Jevreji sami ubijali. Nacisti su progonili Jevreje, samo su nacisti bili nacisti i samo su nacisti pokrenuli sistematsko uništenje jevrejskog naroda", rekao je Lapid.
 
Dani Dajan, predsedavajući Memorijalnog centra Holokausta, Jad Vašem, u Jerusalimu, takođe je kritikovao izjave Lavrova, označivši ih "opasnim i za svaku osudu" i ocenivši da je Lavrov "pretvorio žrtve u zločince, na osnovi potpuno lažne tvrdnje da je Hitler bio jevrejskog porekla".
 
On je rekao i da se protivi što se Ukrajinci nazivaju nacistima jer "to iskrivljuje termin i nanosi štetu žrtvama nacizma".
 
Lavrov je u nedelju izjavio da činjenica što je Zelenski Jevrejin ne negira nacističke elemente njegove zemlje, tvrdeći da je lider nacističke Nemačke Hitler takođe "imao jevrejske krvi".
 
"Zelenski je Jevrejin? Hitler je takođe imao jevrejsko poreklo. Najveći antisemiti su upravo Jevreji", rekao je Lavrov za italijanske medije.
 
U tom intervjuu je šef diplomatije Rusije optužio SAD i Kanadu da obučavaju neonacističke jedinice koje su sada uključene u ukrajinsku vojsku, aludirajući na one čije je uporište u železari Azovstal u ukrajinskom gradu Marijupolj.
 
Postoje dokumenta koja "potvrđuju da su Amerikanci i posebno Kanađani odigrali vodeću ulogu u pripremanju ultra-radikalnih otvoreno neonacističkih jedinica za Ukrajinu", rekao je Lavrov, ali nije naveo na kakve dokumente aludira.
 
Ministar komunikacija Izraela Joaz Hendel je u izjavi za izraelski vojni radio takođe osudio tvrdnju Lavrova da je Hitler bio Jevrejin, teoriju koju su uveliko diskreditovali istoričari kao "zabludu smišljenu da opravda užasne postupke Rusa u Ukrajini".
 
U itervjuu je Lavrov takođe rekao da su se NATO i EU prepustili dominaciji Vašingtona i da je Vašington odlučio da svet mora sada biti monopolaran.
 
Ministar spoljnih poslova Rusije je ocenio da bi Zelenski mogao da promoviše mir između Ukrajine i Rusije kada bi prestao da daje "zločinačke instrukcije" svojim nacističkim vojnicima.
 
Kremlj je saopštio da je 24. februara pokrenuo specijalnu vojnu operaciju da demilitarizuje i denacifikuje Ukrajinu, tvrdeći da je cilj razoružavanje i poraz nacionalista u toj zemlji, podsećaju agencije.
 
Kijev i zapadni saveznici su to odbacili ko lažan izgovor za invaziju. Od početka invazije obe strane u sukobu su upoređivale svoje protivnike sa nacistima i optuživale ih za genocid.
  • realno

    02.05.2022 16:30
    @ Branislav
    "Branislav 02.05.2022 • 13:19
    Hitler je po majci jevrejin, svidjalo se to Izraelu ili ne...tako je. ."
    Eto, ti znaš, a Izrael i celi svet ne zna. Rakao ti Pera taksista i Mara pijačarka.
  • Bg

    02.05.2022 15:08
    Na kraju, nebitno je ko je bio kog porekla, ali nije mi jasno kako nastavljaju da naoruzavaju Ukrajinu, kada time otvaraju vrata da rusi krenu da naoruzavaju recimo palestince u Gazi(?)
  • тисем

    02.05.2022 15:05
    нита
    колико десничарског шљама и руских дилеја у коментарима, да је то невероватно. И причају о нацизму.
    Па цео еннасдепе би био изузетно поносан на толике следбенике - ко би рекао да ће толики милиона бивших припадника нижих раса постати достојни носиоци и чувари лика и дела горе споменутог лика који се рокнуо беше у неком бункеру.
    Још ако почну да гледају да ли је ушна ресица одвојена или зарасла као критеријум за пећку да видиш лепоте. Сва срећа да је викенд иначе не би могли да живимо од љубитеља лика и дела.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.