Poznato šta sadrži šesti paket sankcija protiv Rusije koji usvaja EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen iznela je danas detalje o šestom paketu sankcija Rusiji koji će biti usvojen narednih dana.
Prema njenim rečima, novi paket će obuhvatiti četiri različite vrste sankcija.
Kao prvo, fon der Lajen je najavila okončanje zavisnosti Evropske unije od ruske nafte.
"Neće biti lako, ali jednostavno moramo to da uradimo", rekla je ona, prenosi BBC.
 
EU će, kako je navela, postepeno prekinuti uvoz, na uređen način, pri čemu će kupovine ruske sirove nafte biti ukinute u roku od šest meseci, a rafinisani proizvodi do kraja 2022.
 
Pored toga, na meti kaznenih mera EU u novom paketu su i visoki ruski vojni oficiri koji su počinili ratne zločine u Buči i Mariupolju, navela je fon der Lajen dodajući: "Znamo ko ste, nećete se izvući sa tim".
 
Najveća ruska banka, Sberbanka, biće isključena iz globalnog međubankarskog SWIFT sistema transfera.
 
Takođe, tri velika ruska državna medija treba da budu isključena iz EU kablovske, satelitske ili internet mreže kao, kako je rekla, "glasnici koji šire Putinove laži".
  • za

    04.05.2022 21:10
    @@@zavoji
    vidi batice, N1 otprilike znam sta je, ali sve sto sam napisao sam napisao na osnovu svog iskustva a ne na osnovu onoga sto procitas na RIA i slicnim propagandnim kanalima. Otkud sada i prica o "mrznji domaceg" i slicnog nije mi bas jasna ali ajde...
    Tehniku i tehnologiju sam video u detalje i rusku i kinesku i americku i britansku i englesku i tu i tekako mogu da kazem i stojim iza onoga sto sam rekao. Rusi imaju ogromne rupe, a nece moci da ih popune jer nemaju kapaciteta, a trenutno i ono malo sto valja pali iz drzave. Imali su min. 8 godina vremena interne "pripreme" i uspeli su ... nista. Ni drona ne mogu da naprave bez nemacke optike i japanskih kamera.
    Kinezi to rade sistematicnije, ali se pouzdaju da ce kvantitet da proizvede kvalitet. Na zalost to ne radi bas uvek jer se kreativnost i "out of the box" ni malo ne ceni.
    Evropa je i dalje, Nemacka i Francuska, Holandija, Skandinavija, Svajcarska i Italija tehnoloski i tehnicki naprednija od vecine sveta. Koreanci mogu sa njima da se mere, do neke mere, Kinezi ni blizu - pitaj Arape odakle kupuju kriticnu opremu. Ili ruse, hahah!! Pa nijedan kompresor i turbina nece sad raditi bez Amera i Italijana. I Nemaca. Poljaci i Cesi su se tiho razvili, a sto se tice IT-ja, governance, tu su balticke zemlje neprevazidjene. I da, postoje i ESA i DLR, Ariana programi koji su poprilicno okosnica internacionalne svemirske stanice. Mars je bio planiran sa Rusima, pa je odlozen. Verovatno ce drugacije biti realizovan. Da ne duzim...
  • @@@zavoji

    04.05.2022 17:17
    EU tehnoloski razvijenija od Kine ? Salis li se to ? Ko je to od Kine razvijeniji, da nisu Italija, Austrija ili mozda Poljska ? Pa Kina uveliko stvorila G6 mrezu i vrsi instalaciju za ceo svet i naplacuje, a Evropa i USA ne mogu da se pomere sa G4. Pogledaj gradove u Kini kako izgledaju, pa to su svemirski brodovi za Evropu. Kad vec pominjemo svemir Kina vec poslala Rover na Mars, dok se Amerika jos bavi mesecom, a Evropa u svemiru ne postoji.
  • @@@zavoji

    04.05.2022 16:34
    Da, baš si informisan za nekog ko verovatno prati N1 i mrzi svoj narod jer mu je zapadno sve bolje nego domaće. Evropljani i Amerikanci će biti oduševljeni da im se vrati sva proizvodnja i da budu bedno plaćeni. Reći da Rusija nema tehnologiju je neozbiljno i to govore ljudi koji misle da su Rusi zaglavljeni u srednjem veku i oni koji nikad nisu bili tamo. Osim toga i ako nemaju razvijene određene tehnologije, sad im je prilika da ih razviju. Ja ovde ne uzdižem Rusiju i Kinu kao svete obećane zemlje niti mislim da je sve sa istoka bolje nego sa zapada, ali brate neću ni da prihvatim da su Amerika i zapadne zemlje moralne gromade i primer kako treba da se ponaša prema drugima koje su kolonizovale pola sveta i još uvek žive i razvijaju se na uštrb toga. Mi jesmo propali 90ih, ali smo isto tako mala banana država. Neće ni Rusima biti lako, ali su navikli na teške periode i imaju sve sirovine da u jednom trenutku postanu potpuno nezavisni od ostatka sveta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.