Kriminalci sa Balkana preplavili Evropu kokainom

U Evropi se godišnje proda kokain u vrednosti od najmanje 10,5 milijardi evra, a kako je na današnjoj konferenciji EUROPOL-a saopšteno, to je najniža procena.

"Prema drugim procenama, vrednost ilegalnog tržišta kokaina je čak 12,8 milijardi, a kriminalne organizacije sa Zapadnog Balkana, takozvani balkanski karteli, su najveći pojedinačni šverceri i distributeri te vrste droge u Evropi", kaže se u izveštaju Europola, prenosi nova.rs.

U poslednjih 10 godina su kriminalne organizacije sa Balkana postale "glavni igrač" na tržištu kokaina u Evropskoj uniji. 
 
One su bile meta nekoliko velikih policijskih akcija koje su dovele do velikih zaplena.
Balkanski karteli su uspeli, kako se navodi, ono što ranije niko nije. Dok su ranije veleprodaja i ulična prodaja kokaina bile razdvojene, kriminalci sa ovih prostora su uspeli da ih spoje i tako ostvare još veći profit.
 
U izveštaju Europola se posebno pominje nedavno razbijena kriminalna grupa koju su činile osobe sa albanskog govornog područja, a među uhapšenima je bio i jedan od braće Osmani, koji se već dugo dovode u vezu sa švercom narkotika. Reč je o Baškimu Osmaniju koji je uhapšen u Hrvatskoj.
 
Ova grupa je radila kao i ostali balkanski karteli, kriptovanim telefonima, samo što nisu znali da su njihovi razgovori prisluškivani. Oni su uspeli da ostvare direktni kontakt sa proizvođačima kokaina i tako postanu konkurentniji na tržištu. Robu su iz luka transportovali vozilima koja su imala posebnu pregradu, a novac su prali na, takozvani, kineski način.
 
Drugi narko klan sa Balkana, koji se našao na meti Europola, sačinjavali su državljani Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Oni su, takođe, imali sofisticiranu tehniku i koristili su kriptovane telefone, a delovali su u najmanje 8 evropskih zemalja.
 
Ova grupa je organizovala transport od Latinske Amerike do Španije, a prilikom njihovog hapšenja zaplenjeno je više od 1,25 tona kokaina.
 
Ova grupa se, osim trgovine kokainom, bavila i proizvodnjom i prodajom marihuane, kao i krađom luksuznih vozila.

Teme

droga
  • Aaa

    07.05.2022 08:47
    znači narko karteli su vec "učlanjeni" u EU!
  • zzz

    07.05.2022 07:42
    Neki krimosi, neki lupeži
    Bar po nečemu da nas pamte u svetu.
  • PABLO

    06.05.2022 21:29
    bez
    Jel pada cena , zna li se šta ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.