Italija zaplenila "Šeherezadu", luksuznu jahtu koju povezuju sa Putinom

Italijanska vlada naredila je policiji da zapleni luksuznu jahtu vrednu oko 700 miliona dolara koja se u medijima dovodi u vezu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
Italija zaplenila "Šeherezadu", luksuznu jahtu koju povezuju sa Putinom
Foto: Pixabay
Elegantna "Šeherezada", kako je opisuje Rojters, sa šest paluba bila je na popravci u italijanskoj luci Marina di Karara od septembra, ali nedavne aktivnosti na pristaništu sugerisale su da se posada možda sprema da izađe na more.
Izvor sa direktnim saznanjima o višenedeljnoj istrazi o brodu rekao je da policija veruje da je vlasnik Eduard Hudainatov, bivši šef ruskog energetskog giganta "Rosnjefta" koji trenutno nije meta sankcija EU.
U saopštenju u kome je najavljeno nalog za zaplenu, ministarstvo finansija nije imenovalo vlasnika, rekavši samo da ima veze sa "istaknutim elementima ruske vlade".
 
Italijansko ministarstvo je saopštilo da se sam vlasnik ne nalazi ni na jednoj listi sankcija koju je sastavio Brisel nakon ruske vojne operacije u Ukrajini. Međutim, navodi se da je Rim tražio od Brisela da to ispravi i da je naredio da se brod zapleni dok se ne donese odluka.
 
Policija se ukrcala na jahtu kasno u petak kako bi izvršila naređenje, saopštila je italijanska vlada. Italija je u martu i aprilu zaplenila vile i jahte vredne više od 900 miliona evra od bogatih Rusa, koji su redovno dolazili u zemlju na odmor i kupili imovinu na mnogim prestižnim lokacijama.
 
Italijanska policija se namučila da identifikuje pravog vlasnika "Šeherezade", koja je registrovana na Kajmanskim ostrvima.
 
Isporučena svom misterioznom vlasniku 2020. godine, jahta ima dve platforme za sletanje helikoptera i može da primi 18 gostiju i 40 članova posade.
  • Za

    08.05.2022 00:50
    Nenada
    "Interesantno da fašistoidne zemlje iz prošlog veka, opet primenjuju iste principe. Izgleda da je ipak u narodu."
    Ovde mislite na Srbiju, prepostavljam.
  • sef

    07.05.2022 22:06
    Vidi vidi kako to boli kad se toliko botova javilo da jadikuju o otimanju tudjeg, trulog zapada, nacista i slicno. Kakve projekcije, boli koliko su providne.
    Rusofili, ajde idite kao i sve dobre izdajice svoje zemlje tamo gde vam je tako lepo. Pa-pa!
    Jahta ce biti dobra kao teretna barza za zito.
  • Rodox

    07.05.2022 18:12
    Ne traćite vreme
    Ne brinite za svetske bogataše i muvare. U Srbiji ima dovoljno domaćih "majstora". Mislite o njima dok zemlja još postoji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.