Berlin zabranio i ukrajinske i ruske zastave na obeležavanju godišnjice kraja Drugog svetskog rata

Berlin ne želi da dopusti nošenje ukrajinskih i ruskih zastava na manifestacijama sećanja povodom godišnjice kraja Drugog svetskog rata.
U blizini 15 spomen obeležja i spomenika neće smeti da se nose ruske, ali ni ukrajinske zastave, odlučile su vlasti u Berlinu, prenosi dnevnik "Bild".
Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrij Meljnik pozvao je berlinske vlasti da povuku tu odluku.
 
On je upitao zašto se ne zaštite ljudi koji zastavom žele da iskažu svoju solidarnost sa Ukrajinom, od moguće agresije onih koji bi se osetili isprovociranim tim zastavama.
Meljnik je na Tviteru poručio da se radi o skandaloznoj odluci koja mora da se povuče, navodeći da je ta odluka šamar Ukrajini i celom ukrajinskom narodu.
 
Policija Berlina je tom odlukom, pored zastava Rusije i Ukrajine, zabranila i simbol "Z", kao i uniforme, te vojne pesme ruske vojske. Od ove mere izuzeti su samo veterani Drugog svetskog rata, diplomate i predstavnici delegacija koji će prisustvovati svečanostima.
 
Policija će sa velikim brojem uniformisanih i policajaca u civilu obezbeđivati skupove, ali i prijavljene demonstracije.
 
Prema saopštenju policije, oko 3.400 policajaca će u nedelju i ponedeljak biti angažovano na obeležavanju godišnjice završetka Drugog svetskog rata.
  • Po Berlinu

    08.05.2022 09:00
    Treba njima Rusi ponovo da postave zastavu na rajhstag, jer su očigledno bili i ostali nacisti.
    Nije Hitler uzurpirao vlast, već je izabran na izborima.
  • More

    08.05.2022 07:52
    Mars
    Nemacka ce da prica o drugom svetskom ratu I o ucescu Rusije u Tom ratu.
    Krajnje vreme doslo KADA sljam prica o moralu.
  • R13

    08.05.2022 07:51
    Zna se
    Očigledno je da u svakom političkom potezu ima i politike, nekad više, nekad manje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.