Severna Irska: Šin Fejn prvi put osvojio najviše mandata

Severnoirska nacionalistička partija Šin Fejn, koja se zalaže za ujedinjene sa Republikom Irskom, prvi put u istoriji je osvojila najviše mandata na parlamentarnim izborima.
Šin Fejn je dobio 27 poslaničkih mesta, tri više od glavnog rivala Demokratske unionističke partije (DUP), koja je dobila 24 mandata.
Takav rezultat omogućava potpredsednici Šin Fejna Mišel O'Nil da postane premijerka Severne Irske.
 
Ostalo je da se proglase još dva mesta, što znači da bi DUP mogao da dobije najviše 25 mandata.
O'Nil je ranije ocenila da pojavljivanje Šin Fejna kao najveće političke partije u Severnoj Irskoj predstavlja "ključan momenat u ovoj britanskoj pokrajini i otvara put ka novoj eri".
 
"Današnji dan predstavlja značajan momenat za promenu. Ovo je ključan momenat za našu politiku i naš narod", rekla je O"Nil.
 
Iako Šin Fejn sada može da imenuje premijera, on ne može da stupi na dužnost dok DUP ne imenuje prvog zamenika premijera.
 
Unionistička partija je bila najveća partija u vladi otkako se formirala Severna Irska 1921. godine.
 
Krajnji cilj Šin Fejna je da Severna Irska napusti Veliku Britaniju i ujedini se sa Republikom Irskom.
  • Hell Bent Flyer

    09.05.2022 13:22
    Dejane, ako cemo stvarno o nekoj pismenosti da se raspravljamo ti bi trebalo da procitas tvoj napisani komentar ili u najgorem slucaju da das nekom pismenijem od tebe da ti proveri pravopis pre nego sto nesrecno prospes svoju bruku po internetu.

    Da ne zalazim u tvoje jako sturo razumevanje unutrasnjih politika navedenih drzava u tvom nesrecnom komentaru.
  • Dejan

    08.05.2022 11:30
    Zemlja cuda
    Ti prvo ili neznas ili nemas pojma u zivotu.Povlacis znak jednakosti izmedju Irske Skotske ,aKatalonije ,Kosova ,vojvodine i slicno.To moze samo nepismen covjek.Skotska S Irska imaju jos poodavno svoju drzavnost medjunarodno priznate su drzave samostalne .Tacno u ujedinjenom kraljevstvu radi tradicije nista drugo.Ljudi imaju svoju drzavu.Nesekiraj se Vojvodina ce uvijek biti pokrajina u sastavu Srbije.
  • @Zemlja čudesa

    08.05.2022 06:34
    Vojvodinu ne zaboravite.

    Jedini razlog zbog čega se ovo dogodilo u S. Irskoj je veći natalitet katolika od protestanata koji je doveo do demografskih promena.
    Ako odobravate otcepljenje S. Irske (kao nekakvu vašu kaznu Ujedinjenom Kraljevstvu), samim tim odobravate i otcepljenje Kosova na kom Albanci ne čine samo 50 i koji procenat nego 90% stanovništva.

    S. Irska i/ili Škotska ako se i otcepe, to će biti normalan, civilizovan i miran razlaz. Neće London u XXI v. vršiti etnička čišćenja, nove Srebrenice, Račke i neće biti masovnih grobnica po Engleskoj.
    A šta je naša država sve radila ne dajući onima koji su hteli otcepljenje da se otcepe?!

    Dakle, argumentom ste podržali nezavisnost Kosova, a mečka može zaigrati i oko Vojvodine (jednog dana u nešto daljoj budućnosti).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.