Trudo: Putin je odgovoran za ratne zločine, treba da položi račune

Ruski predsednik "Vladimir Putin odgovoran je za gnusne ratne zločine", rekao je danas kanadski premijer Džastin Trudo u Kijevu, posle posete susednom gradu Irpinu.

"Jasno je da je Vladimir Putin odgovoran za te gnusne ratne zločine", rekao je Trudo na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i dodao da Putin treba da "položi račune".

Trudo je neposredno pre konferencije za novinare učestvovao zajedno sa Zelenskim na virtuelnom sastanku vođa G7.

Pre dolaska u Kijev Trudo je obišao Irpin, u predgrađu Kijeva, koji je razoren intenzivnim borbama ukrajinske i ruske vojske.
 
"Bio sam svedok brutalnosti ilegalnog rata koji vodi Rusija", rekao je on novinarima.
 
Gradonačelnik Irpina Oleksandar Maruškin prethodno je preko Telegrama objavio da je Trudo došao u taj grad "da svojim očima vidi sve užase koji su ruski okupatori tu načinili".
 
Trudoova poseta Ukrajini nije bila prethodno najavljena.
 
Gradonačelnik Irpina zahvalio je Trudou na podršci koju Kanada daje Ukrajini.
 
"Verujemo u nastavak saradnje naših zemalja u rekonstrukciji ukrajinskih gradova posle naše pobede", rekao je gradonačelnik.
 
Ukrajinci su početkom aprila povratili kontrolu nad regionom Kijeva posle povlačenja ruskih snaga iz ključnih gradova u blizini glavnog grada, kao što su Irpin, Buča, Gostomel i cela kijevska oblast.
 
Kijev optužuje ruske snage da su u tom gradu počinili masakre, kao u susednom gradu Buči, posle otkrića desetine leševa u civilnoj odeći u mestima koje je ruska vojska držala okupiranim više od mesec dana i posle napustila.
 
Više zapadnih zvaničnika među, kojima šef UN Antonio Gutereš, nedavno su posetili Irpin i druga naselja oko Kijeva.
 
Danas je u Ukrajini bila u kratkoj iznenadnoj poseti i prva dama SAD Džil Bajden koja se sastala sa ukrajinskom prvom damom Olenom Zelenskom na istoku Ukrajine u školi blizu slovačke granice.
 
Džastin Trudo, vicepremijerka Kristia Frilend, ministarka spoljnih poslova Melani Džoli zajedno su podigli zastavu u ambasadi Kanade u Kijevu koja će, prema Trudou, od danas nastaviti rad.
  • Ja Pa Ja

    09.05.2022 12:25
    Hehehe
    Potpuno se slažem, i treba Ali prvo da se sudi Klintonu Bušu Obami....
  • crvenokozac

    09.05.2022 10:57
    za sve koji se brinu i povlace price - uvek bude da isti ti koji mrze Trudoa su isti ti koji smatraju da su bolji, pametniji, civilizovaniji, sta god od izvornog stanovnistva Kanade. Dakle uvek ista desna bagra koja to povlaci kao argumentaciju. I svima njima mogu da kazem more mr.s.
    A ti @zerstorer, resi se bato hoces po srpski ili po svapski. ovako si samo pateticno-nepismen.
  • Ff

    09.05.2022 09:37
    Ff
    Putin je nuklearni Terorista!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet