FOTO: Ambasador Rusije u Poljskoj poliven crvenom bojom tokom ceremonije u Varšavi

Ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev napadnut je danas dok je pokušavao da položi cveće na vojno memorijalno groblje sovjetskih vojnika u Varšavi.
FOTO: Ambasador Rusije u Poljskoj poliven crvenom bojom tokom ceremonije u Varšavi
Foto: FoNet

Na njega, suprugu i grupu diplomata koja su ga pratili polivena je crvena boja, prenosi TASS.

Ambasador nije nastavio ka spomen obeležju. Policija, koja je na lice mesta stigla nekoliko minuta kasnije, opkolila je diplomate i pomogla im da dođu do automobila.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da napad na ruskog ambasadora u Varšavi odražava kurs Zapada ka reinkarnaciji fašizma.

Šef poljske diplomatije Zbignjev Rau izrazio je žalenje zbog današnjeg izgreda kada su ukrajinski i poljski demonstranti polili na Groblju sovjetskih vojnika u Varšavi crvenom bojom krvi, simbolično za žrtve rata u Ukrajini, ambasadora Rusije u Poljskoj Sergeja Andrejeva skandirajući "banditi, fašisti" i sprečili ga da položi venac. 
 
"To što se desilo danas prilikom polaganja venaca na grobove palih sovjetskih vojnika jeste izgred koji nije smeo da se desi, izgred zbog kojeg treba izraziti žaljenje. Diplomate uživaju posebnu zaštitu, nezavisno od politike kakvu vode vlade koje oni predstavljaju", saopštio je novinarima ministar spoljnih poslova Rau tokom posete Iranu.
 
Za razliku od zvaničnog stava poljske diplomatije, ministar unutrašnjih poslova i administracije Marijuš Kaminjski izrazio je razumevanje za izgred i podsetio da su poljske vlasti ruskoj ambasadi preporučile da ove godine zbog agresije Rusije na Ukrajinu radije u Poljskoj ne slavi uopšte 9. maj, Dan pobede.
 
"Okupljanje protivnika ruske agresije na Ukrajinu gde se svakog dana dešavaju zločini genocida bilo je legalno. Emocije ukrajinskih žena koje su učestvovale u manifestaciji, a čiji muževi se efikasno bore u odbrani otadžbine, razumljive su. Poljske vlasti preporučile su ambasadoru Rusije da ne polaže cveće 9. maja u Varšavi. Policija je omogućila ambasadoru da bezbedno ode sa lica mesta", poručio je Kaminjski na Tviteru.
 
Ruska ambasada poslušala je preporuke poljskih vlasti i proteste gradonačelnika Varšave Rafala Tšaskovskog i odlučila da proslavu Dana pobede u poljskoj prestonici svede samo na to da ambasador položi vence na Groblju sovjetskih vojnika umesto da organizuje i pohod Besmrtnog puka.
 
Pošto ga je crvenom bojom polila, prema saznanjima poljskih medija, jedna Ukrajinka, koja je boju prvo prolila na sebe, ambasador je odustao od toga da položi venac, a rusko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od poljskih vlasti da hitno omoguće da se polože venci i da obezbede ruske diplomate od provokacija.
 
Ukrajinski i poljski demonstranti pokušali su bez uspeha da spreče danas i ruskog konzula u Gdanjsku Sergeja Semjonova da položi vence na grobove palih sovjetskih vojnika, međutim groblje je još pre dolaska delegacije obezbeđivala policija, demonstrante koji su pokušali da spreče konzula legitimisala, a svečano polaganja venaca narušavali su tako samo uzvici "Ubice".
  • Логичар

    10.05.2022 09:25
    Небулоза
    @Istorija učiteljica?
    ...дајте бре више доста извртања и манипулације, украјински фашисти напали амбасадора (ало, амбасадора?!) на церемонији поводом победе над фашизмом, а ви пишете о једној од тачака раздора Русије и Пољске...прва је била када су Пољаци масовно као народ постали католици, и какве то везе има са нападом украјинских фашиста на амбасадора?
  • Istorija učiteljica?

    09.05.2022 22:12
    @Dejan
    https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Katinjski_masakr
    "Katinjski masakr ili masakr u Katinjskoj šumi (poljski: zbrodnia katyńska, mord katyński, "Katinjski zločin"; ruski: Катынский расстрел "Katinjsko strijeljanje") bio je niz masovnog strijeljanja poljskih državljanja koji je izvršio Narodni komesarijat unutrašnjih poslova (NKVD), tajna policija Sovjetskog Saveza, između IV. i V. 1940. Izvorno se naslov "masakr u Katinju" odnosio na masakr u Katinjskoj šumi, koja je prva otkrivena te je bila najveća lokacija smaknuća ovog tipa."

    https://www.vreme.com/mozaik/braca-po-poljskoj/
    Vest je 23. avgusta 1939. odjeknula kao grom. Dva aviona tipa "kondor", u kojima se nalazio nemački ministar inostranih poslova Joahim fon Ribentrop (1893–1946), sa pratnjom su doletala iz Berlina u Moskvu. Posle kratkog ručka u nemačkoj ambasadi Ribentropa su odvezli u Kremlj gde je u prisustvu Staljina sa sovjetskim kolegom Molotovom potpisao Pakt o nenapadanju. Svet je obišla fotografija koja pokazuje Staljina u skromnoj uniformi koji smešeći se stoji iza dvojice ministara. Ubrzo se u praksi pokazalo, a tek posle rata u detaljima saznalo, da je uz javni dokument potpisan i tajni "dodatni protokol".

    https://www.vreme.com/mozaik/kraj-pakta-izmedju-staljina-i-hitlera/

    Itd...
  • VC

    09.05.2022 21:25
    za /
    Kada bi malo više se obrazovao onda bi znao da sve to što ti navodiš je samo jedan trenutak u istoriji vrlo bolnih odnosa na relaciji Poljska-Rusija. Ti si svesno ili nesvesno povukao istorijsku crtu od tog trenutka, a neki je povlače od Katinske šume, ali puno vremena pre toga se nisu Poljaci "proslavili" u svom pohodu na carsku Rusiju. Inače nisam rusofil, ali mi se gade oni koji sada ruše spomenike...što to nisu radili pre sukoba u Ukrajini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.