Borelj: EU da zapleni ruske devizne rezerve i pošalje Ukrajini; Gruško: To je nezakonito

Evropska unija trebalo bi da razmotri mogućnost zaplene zamrznutih ruskih deviznih rezervi kako bi pomogla u plaćanju troškova za obnovu Ukrajine posle rata, kaže visoki predstavnik EU Žozep Borelj.
On je u intervjuu za "Fajnenšel tajms" rekao da bi bilo logično da EU uradi isto ono što su Sjedinjene Države uradile sa imovinom avganistanske Centralne banke nakon što su talibani došli na vlast, prenosi agencija Rojters.

"Imamo novac u džepu i neko mora da mi objasni zašto je to dobro za avganistanski novac, a nije dobro za ruski novac", rekao je Borelj.

Vašington je zamrznuo avganistanska sredstva nakon što su talibani preuzeli vlast u toj zemlji i planira da iskoristi taj novac za pomoć avganistanskom narodu, dok će ostatak zadržati za moguće tužbe protiv islamističkih militanata u vezi sa terorizmom, podseća Rojters.

Gruško: Predlog EU da zamrznute devizne rezerve Rusije pošalje Ukrajini nezakonit 

Predlog šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da se zamrznute devizne rezerve Rusije pošalju Ukrajini je nezakonit i podriva poverenje u Evropu, saopštio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško.
 
"Ovo je uništavanje samog temelja međunarodnih odnosa, a ove odluke, ako budu donete, pogodiće same Evropljane, finansijski sistem i narušiće poverenje u Evropu i Zapad uopšte, jer je to potpuno bezakonje ili pre zakon džungle", rekao je Gruško, prenosi TASS.
 
Evropska unija bi trebalo da razmotri preuzimanje zamrznutih rezervi ruske valute za pokrivanje troškova obnove Ukrajine nakon ruske invazije, rekao je ranije danas Borelj u intervjuu za Fajnenšel tajms.

 

"Evropska komisija je rekla da bi cena rekonstrukcije mogla da iznosi stotine milijardi evra, a glavni gradovi EU bi trebalo da razmotre zaplenu zamrznutih ruskih deviznih rezervi kako bi pomogli u plaćanju troškova obnove Ukrajine posle rata", kazao je Borelj.
  • Ratko

    10.05.2022 21:36
    Niste slušali....
    Rusi su Vam lepo rekli, ukoliko ne želite da im vratite njihov novac, to nije problem, oni će sami doći i uzeti ga.
    E sada, to što vi ne slušate šta Vam se priča, to je druga stvar ali posledice te i takve arogantnosti sigurno će te trpeti narednih nekoliko decenija, od energetike pa na dalje....

    Izgleda da sadašnjoj mladoj generaciji zapadnih političara treba ista ona lekcija koju je dobio Hitler 1945 godine.
  • Ja Pa Ja

    09.05.2022 21:25
    Hehehe
    Ovo ne sluti na dobro
  • Lala

    09.05.2022 17:38
    Ne igrajte se vatrom
    Ne čačkajte mečku više jel ako je razljutite nećete imati para ni zašta vaše da popravite i ne izazivajte više sudbinu jel to nikom nije potrebno,braniće vas ovi što izazivaju ratove daleko od njine kuće kao i Ukrajince.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.