Na varšavskom sajmu trenutno zbrinuto oko 5.000 izbeglica iz Ukrajine

Imamo prostora za 20.000 ljudi, ali se nadamo da ih nikada nećemo toliko prihvatiti, kažu danas na varšavskom sajmu Ptak Ekspo, gde se nalazi oko 5.000 izbeglica iz Ukrajine.

Predstavnici lokalnih vlasti navode da je na prostoru sajma u jednom trenutku bilo oko 9.000 izbeglica.

Sajamske hale su pretvorene u ogromne spavaonice, nekadašnji restorani su prostor za igru dece, a sale za konferencije su postale trpezarije sa 150 mesta.

U prihvatnom centru su uglavnom smeštene žene, deca i starije osobe, iz cele Ukrajine.
 
Neki su u Poljsku stigli preko teritorije Rusije i baltičkih država, ostavljajući sve za sobom, čak i kućne ljubimce.
 
Drugi su se spakovali u tri torbe pošto su pola sata ranije obavešteni da moraju da napuste domove, ali se većina slaže da nisu očekivali rat sa Rusijom i da jednog dana žele da se vrate u Ukrajinu, dok neki tvrde o tome neće razmišljati dok se ne promeni režim u Moskvi.
 
U Varšavi se, pored Železičke stanice Istok, nalazi Tranzitni centar za izbeglice.
 
Przemislav Rembijelak iz Poljskog cetra za međunarodnu pomoć navodi da je taj prihvat organizovan zbog izbeglica koje su se prvih dana ruskog napada na Ukrajinu našle na železničkim stanicama, koje nisu bile u mogućnosti da prime toliki broj ljudi, posebno dece.
 
Rembijelak ističe da ima iskustva u radu sa izbeglicama u Libanu, Etiopiji i Južnom Sudanu.
 
Veličina Tranzitnog centra je 6.000 kvadratnih metara, broj izbeglica se utvrđuje laserima, a na raspolaganju su im topli obroci, medicinska pomoć, psihološka podrška, prostor za decu, tri vaj-faj mreže, 100 priključaka za mobilne telefone, kao i zona za pse i mačke.
 
Neposredno po dolasku, izbeglice obično tvrde da im "ništa ne treba", a već posle jednog sata počinju da aktivnije komuniciraju, kaže Rembijelak.
 
Centar je, uz učešće Norveškog saveta za izbeglice i gradskih vlasti Varšave,  otvoren 26. marta i može dnevno da primi 2.500 ljudi, ali taj broj još nije dostignut.
 
Izbeglicama se pruža mogućnost besplatnog prevoza do njihove krajnje destinacije, ne samo u Poljskoj, već i putovanje do Berlina, Pariza, Londona ili Helsinkija, ali se većina odlučuje za Nemačku.
 
Prema rečima Rembijelaka, osnovi razlog je što je Nemačka relativno blizu i jer su mnogi Ukrajinci radili u toj zemlji.
 
Dolazak izbeglica u Poljsku je podstakao još jedan vid pomoći – u Varšavi je otvoren restoran "Garmaž", u kojem se služe tradicionalna ukrajinska jela.
 
Koordinator projekta Dorota Vereščinska navodi da se radi o jedinom takvom mestu u Varšavi i da je otvaranje restorana bilo motivisano željom da se izbeglicama pomogne da se zaposle.
 
Od prve ideje do realizacije su protekle dve nedelje.
 
U restoranu je zaposleno šest Ukrajinki, od kojih su pet izbeglice, bez ranijeg iskustva rada u kuhinji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet