Bajden aktivirao zakonsku odredbu iz Drugog svetskog rata: Ubrzano slanje vojne opreme Ukrajini

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je danas zakon kojim se omogućuje ubrzanje slanja vojne opreme Ukrajini, ponovo aktivirajući zakonske odredbe koje potiču iz Drugog svetskog rata.

"Ukrajinci se bore svaki dan za svoj život. Ta borba skupo košta, ali popustiti pred agresijom bilo bi još skuplje", rekao je on u Beloj kući.

Novi zakon (Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022) zasnovan je na programu iz Drugog svetskog rata koji je namenjen da pomogne Evropi da pruži otpor Hitleru i podržali su ga gotovo svi članovi američkog Kongresa, izuzev 10 članova Predstavničkog doma koji su glasali protiv, saopštila je Bela kuća.

Bela kuća je dodala da je zakon potpisan u vreme kada Rusija danas slavi godišnjicu pobede nad nacističkom Nemačkom 1945. godine.
 
Od početka ruske invazije u Ukrajini 24. februara Bajdenova administracija je dala vojnu pomoć od oko 3,8 milijardi dolara Kijevu.
  • Pelenaš

    10.05.2022 19:58
    Laufer
    Ko li mu je ovo smislio. Da uđe u drugi sv. Rat i nastavi u Ukrajini.
    Rusi treba da se približe crvenom dugmetu, da ih ne iznenade.
  • Lend-Lease

    10.05.2022 18:17
    SAD su održale SSSR u životu tokom 2. svetskog rata upravo tim lend-lease programom. https://en.wikipedia.org/wiki/Lend-Lease?msclkid=9a2fd6c3d07c11ec882a0160911494de
  • 31

    10.05.2022 12:19
    Neka im prvo posalju pvo sisteme a ne da ih rusi setaju kako hoce

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.