Na misama u Nemačkoj blagoslovljeni homoseksualni parovi

Više od stotinu rimokatoličkih župa u Nemačkoj ove nedelje održalo je bogosluženja tokom kojih su blagoslovljeni homoseksualni parovi, uprkos tome što je reč o praksi koju Vatikan ne odobrava.
Na misama u Nemačkoj blagoslovljeni homoseksualni parovi
Foto: Pixabay
Bogosluženja za osobe koje nisu heteroseksualne ili one čiji se rodni identitet razlikuje od pola koji su imali pri rođenju, deo su niza istorijskih reformi unutar crkve u Nemačkoj, koja se našla na udaru Rima zbog svoje progresivne prirode.
Rajner Teuber, odgojitelj iz Esena i član LGBTQ inicijativa #OutInChurch i #liebegewinnt ("ljubav pobeđuje"), za dpa je rekao da se raduje "proslavi svoje veze u sklopu naše župe, s članovima porodice i u krugu prijatelja".
"Osmeli li se osam ili devet biskupa iz Nemačke i blagoslovi kvir parove, ne verujem da će biti toliko kritika iz Rima", rekao je aktivista.
 
Teuber i njegov suprug Karl-Hajnc Armeloh veruju u promenu crkve iznutra, ali istovremeno žele i da crkva prizna greške počinjene u prošlosti.
 
"Niko mi nikad nije prišao i rekao: Ovo je stvarno bilo s****e, pogrešili smo", rekao je.
 
Kako je došlo do toga?
 
Poziv na blagoslov kvir parova širom Nemačke usledio je kao reakcija na dekret koji je Vatikan izdao 15. marta.
 
Njime se naglašava crkvena zabrana koju bi trebalo da poštuju svi oni sveštenici koji se zalažu za Božji blagoslov za homoseksualne parove jer u dekretu stoji da "Bog ne blagosilja i ne može blagosloviti greh".
 
Grupa od 16 nemačkih sveštenika i volontera organizovala je potpisivanje peticije koja je u svega nekoliko dana prikupila više od 2.000 potpisa.
 
Ohrabreni odazivom, odlučili su se za korak dalje i proglasili su 10. maj - datum odabran zbog povezanosti s Noom, s kojim je Bog u Bibliji sklopio savez poslavši mu u zalog dugu, simbol koji je usvojila i LGBTQ zajednica - danom održavanja ceremonije blagoslova svih parova, a posebno onih koji žive u istopolnim zajednicama.
  • piskaralo

    13.05.2022 14:19
    kako abortus nije ubistvo?
  • Sever Srbije

    13.05.2022 07:39
    Sta se desava da se hvale da ga mecu u septicku i javno traze podrsku?
  • Bojan

    13.05.2022 07:35
    Jeretici
    Jel to kod biskupa Grigorija ? On je novotar i papista.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.