Rusija: Preduzećemo 'vojno-tehničke korake' zbog odluke Finske da uđe u NATO

Rusija je danas upozorila da će "morati da preduzme vojno-tehničke korake" zbog odluke Finske da postane članica NATO-a.
Rusija: Preduzećemo 'vojno-tehničke korake' zbog odluke Finske da uđe u NATO
Foto: Pixabay
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će pristupanje Finske NATO-u "naneti ozbiljnu štetu rusko-finskim odnosima, kao i stabilnosti i bezbednosti u severnoj Evropi".
"Rusija će biti prinuđena da preduzme vojno-tehničke i druge korake kako bi se suprotstavila narastajućim pretnjama svojoj nacionalnoj bezbednosti", navelo je Ministarstvo.
"Finska, iako ima pravo da odlučuje o načinima osiguranja sopstvene bezbednosti, mora da bude svesna svoje odgovornosti i posledica takvog poteza", dodalo je Ministarstvo koje vodi Sergej Lavrov.
 
Ministarstvo je optužilo Finsku da namerom da uđe u NATO krši ranije sporazume sa Rusijom, sa kojom deli kopnenu granicu dugu 1.340 kilometara.
 
"Istorija će utvrditi zašto je Finska morala da pretvori svoju teritoriju u bedem u vojnom sučeljavanju s Rusijom, uz gubljenje nezavisnosti u donošenju odluka", piše u saopštenju.
 
Ranije danas, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da stav lidera Finske da ona bez odlaganja traži prijem u NATO, neće doprineti stabilnosti i bezbednosti u Evropi.
 
Peskov je kazao da će odgovor Rusije zavisiti od konkretnih koraka koje će NATO preduzeti da približi svoju infrastrukturu ruskim granicama.
 
Predsednik i premijerka Finske, Sauli Ninisto i Sana Marin, danas su u zajedničkom saopštenju naveli da ta nordijska zemlja treba bez odlaganja da podnese zahtev za članstvo u NATO-u.
 
To znači da će Finska gotovo sigurno postati članica alijanse, iako proces pristupanja može da potraje nekoliko meseci. Očekuje se da će Finskoj susedna Švedska za nekoliko dana doneti odluku o ulasku u NATO.
  • statisticar

    13.05.2022 10:42
    kad se prate "naleti minusa" i odgovarajucih komentara, jasno je da je broj trolova, nazovi "rusofila" / zapravo putinovaca/duginovaca vrlo ogranicen. kao i njihova argumentacija koja je neverovatno ogranicena, na nivou kako neko rece pogonske snage zapreznih kola.
    Sa fincima se ne treba zezati. A i oni imaju neke teritorije o kojima sada treba ponovo razgovarati ako cemo da se "ćeramo".
    Sta je drugo i trebalo ocekivati kada se na zvanicnoj ruskoj TV fantazira o prodoru na zapad/baltik sve sa semama prodora i prognoza kako se to moze uraditi.
  • 33

    13.05.2022 09:47
    @NKVD
    to bi ti voleo da je vas rusoguza 97% ali pusti snovi, tvoj nick govori dovoljno, vreme je za zavrsetak destaljinizacije istocne evrope i ruski medved je malo posustao
  • Rotkvarija

    13.05.2022 08:51
    Ništa strašno
    Reakcija će biti samo to da će par strateških nuklearnih raketa biti okrenuto prema Finskoj.
    I presretnim fincima će se smanjiti procenat sreće jer neće moći da se oduzimaju od alkohola u Rusiji za male pare.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet