Finska potvrdila: Sutra u parlamentu o članstvu u NATO, i Švedska aplicira u utorak

Finski predsednik Sauli Ninisto potvrdio je danas da će njegova zemlja podneti zahtev za članstvo u NATO.
Finska potvrdila: Sutra u parlamentu o članstvu u NATO, i Švedska aplicira u utorak
Foto: Pixabay

Finski parlament će sutra o tome održati raspravu, posle čega se očekuje da će potvrditi odluku državnog vrha.

Predsednik i vladin odbor za spoljne poslove odlučili su da Finska podnese zahtev za članstvo u NATO, rekao je Ninisto na konferenciji za medije u Helsinkiju, preneo je TASS.

Premijerka Sana Marin objasnila je da će vlada sada uputiti tu odluku parlamentu i da očekuje da će je narednih dana skupština usvojiti.
 
"U Finskoj je pred nama još parlamentarna procedura, ali verujem da će parlament odlučno i odgovorno da se izjasni o ovoj istorijskoj odluci", rekla je danas premijerka Sana Marin.
 
Finski parlament će sutra održati raspravu o ulasku Finske u NATO, a očekuje se da će odluka biti usvojena u utorak, prenosi RIA novosti.
 
Objava je došla nakon što su Ninisto i premijerka Sana Marin izjavili u četvrtak da predlažu ulazak te zemlje u NATO, nakon napada Rusije na Ukrajinu.
 
Rusija, koja deli 1.300 kilometara dugu granicu sa Finskom, saopštila je da bi bila greška da Helsinki uđe u Severnoatlantsku alijansu i da bi to narušilo bilateralne odnose, podseća britanska novinska agencija.
 
Ninisto je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina u subotu da mu saopšti planove o ulasku Finske u NATO.
 
Putin je rekao da će takav potez narušiti rusko-finske odnose.
 
"Ja, ili Finska, nismo poznati po tome da se šunjamo okolo i da tiho nestajemo iza ugla. Bolje je reći direktno ono što je već rečeno, saopštiti to takođe i drugoj strani, i to je nešto što sam želeo da uradim", rekao je Ninisto o razgovoru koji je imao sa Putinom u subotu.
 
Rojters dodaje da se očekuje uskoro i da Švedska prati primer Finske, nakon što je javna podrška za ulazak te skandinavske države u NATO porasla zbog brige za bezbednost.
 
Švedska će 17. maja aplicirati za članstvo u NATO
 
Očekuje se da će Švedska 17. maja aplicirati za članstvo u NATO, objavio je danas švedski list "Svenska Dagbladet", citirajući neimenovani izvor.
 
Prema tom listu, datum za prijavu u NATO bi mogao i da se pomeri, ukoliko Finska ne stigne da odluči do tog dana da li će da aplicira, preneo je TASS.
 
Prema finskim ekspertima, postoji rizik da bi debata u parlamentu Švedske zakazana za ponedeljak na ovu temu mogla da bude pomerena.
 
U petak je ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto rekao u intervjuu za švedski list "Aftonbladet" da bi Helsinki mogao da se prijavi za članstvo u NATO 18. maja.
  • Pečurka

    15.05.2022 21:07
    Moreeee!@ Pre će biti da su Šveđani kao i Finci odlučili da hrabro podnesu svoje živote kada prekookeanski gazda započne rat sa Rusima što im sigurno nije cilj od juče. Rusija im veoma smeta jer ne mogu da se skoncetrišu na rat sa Kinom kako bi zadržali svoju imperijalističku poziciju, a ono čega se ja plašim je da će to uporno i tvrdoglavo gurati i forsirati sve dok zaista ne započnu nuklearni rat i kada svi gubimo. Do sada jedan jedini korak nisu napravili da situaciju deeskaliraju već sve što rade ovih par meseci je dolivanje ulja na vatru.
  • Moreeee!

    15.05.2022 19:22
    Gumeni kepec je uspeo da i Svedsku, koja stotinama godina nije ratovala, natera u NATO!
    VELIKI "strateg", vojska mu se raspada u Ukrajini, gubi najbolje trziste koje je Rusija imala, a oni protiv kojih je zapoceo rat (NATO), se dodatno siri!
    Podseca me na onog naseg kockoglavog mamlaza iz devedesetih!
  • Razum

    15.05.2022 17:18
    Providno
    Ovo je providno. Zar zaista mislite da se ovim stitite?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet