EU umanjila sopstvene prognoze ekonomskog rasta zbog rata u Ukrajini

Evropska unija je smanjila prognozu sopstvenog ekonomskog rasta usled očekivanja da će ruski rat u Ukrajini potrajati i poremećaja u snabdevanju energentima.
EU umanjila sopstvene prognoze ekonomskog rasta zbog rata u Ukrajini
Foto: Pixabay

Evropska komisija je danas objavila procenu da će rast bruto domaćeg proizvoda EU iznositi 2,7 odsto ove godine i 2,3 odsto u 2023. godini, što je njena prva takva prognoza otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Prethodna prognoza Komisije predviđala je rast od četiri odsto u 2022. i od 2,8 odsto u narednoj godini.

Ekonomija EU je prošle godine porasla 5,4 odsto, posle duboke recesije 2020. godine, izazvane pandemijom korona virusa, kada je BDP pao 5,9 odsto.
 
Ruska invazija na Ukrajinu donela je nove izazove, a ključni problem za EU postala je energija. Unija želi da uvede sankcije Rusiji koje bi joj uskratile desetine milijardi prihoda od trgovine, a da ekonomije zemalja članica EU ne gurnu u recesiju.
 
Rusija je najveći snabdevač Evropske unije naftom, prirodnim gasom i ugljem. Oko 25 odsto tih energenata EU nabavlja iz Rusije.
 
Zabrana uvoza uglja iz Rusije u EU treba da stupi na snagu u avgustu, a preduzimaju se i napori da se ove godine za dve trećine smanji tražnja za ruskim prirodnim gasom. Predloženi embargo na naftu naišao je na prepreke zbog rezervi nekih članica EU koje su veoma zavisne od ruske nafte, poput Mađarske.
  • Z

    16.05.2022 19:13
    kojih Ukrajinskih vojnika? Pa onaj Hrvat koji je dao intervju je rekao da tu najmanje ima Ukrajinaca, da je svaki deseti Ukrajinac, sa njim u tom prostoru od njih 7, petorica bili Britanci i Amerikanci

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.