Švedska podnosi zahtev za članstvo u NATO

Švedska premijerka Magdalena Anderson objavila je danas da će se Švedska pridružiti Finskoj u podnošenju zahteva za članstvo u NATO-u, u vreme ruske invazije na Ukrajinu.
Švedska podnosi zahtev za članstvo u NATO
Foto: Pixabay
Odlukom da postupi kao njoj susedna Finska i da podnese zahtev za članstvo u NATO-u, Švedska napušta politiku vojne neutralnosti zbog ruske invazije na Ukrajinu, izjavili su danas švedski zvaničnici.

Tokom obraćanja poslanicima u Stokholmu, premijerka Magdalena Anderson nazvala je tu odluku "istorijskom promenom bezbednosne politike" Švedske.

Anderson je rekla da su zemlji potrebne "formalne garancije bezbednosti koje sa sobom nosi članstvo u NATO-u" i dodala da će Švedska postupiti isto kao Finska koja je juče objavila da će aplicirati za ulazak u zapadnu alijansu.
 
Ona je kazala da će Švedska imati najbolju odbranu kao članica NATO-a i da nema razloga za "verovanje u to da će se trend (postupaka Rusije) promeniti u doglednoj budućnosti".
 
Vladajuće švedske socijaldemokrate promenile su stav u vezi sa neutralnošću zemlje, čime je formirana jasna parlamentarna većina po pitanju ulaska u NATO.
 
Javno mnjenje Švedske i Finske ranije je bilo čvrsto protiv ulaska u NATO, ali je podrška tome naglo porasla nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.
  • Ma

    16.05.2022 21:59
    Da
    Malo su se zaleteli, istripovali su da će ih odmah svi unutar NATO-a dočekali raširenih ruku. Turska je već najavila da neće podržati ulazak Švedske i Finske jer podržavaju Kurde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet