Nemački gradovi gase rasvetu da uštede energiju

Neki nemački gradovi odlučili su da skrate vreme tokom kog je ulična rasveta upaljena da bi uštedeli na električnoj energiji, čija cena od februara nastavlja da raste zbog rata u Ukrajini.
Nemački gradovi gase rasvetu da uštede energiju
Foto: Pixabay
Gašenje ulične rasvete jedna je u nizu mera koje gradovi trenutno razmatraju, kaže Aleksander Handschuh iz nemačkog Udruženja gradova i opština.
Međutim, mnogim gradovima jedini izbor je da dodatno skrate trajanje ulične rasvete, pokazala je anketa koju je sproveo dpa. Od 1. juna u gradu Vajmaru ulična će se rasveta paliti pola sata kasnije i gasiti pola sata ranije. 
Uobičajeno vreme tokom kojeg je rasveta upaljena zimi skratiće se za samo 10 minuta. Rezovima, kojima se štedi do 100.000 kilovatsati godišnje, uštedeće se do 40.000 evra po sadašnjoj ceni energije.
 
Vlasti u zapadnom gradu Majncu nameravaju da skrate i trajanje gradske rasvete na pešačkim i biciklističkim stazama, a u nekim mestima ono je već skraćeno za 50 odsto. Planiraju da uvedu i uličnu rasvetu koja će se paliti kad pešaci ili biciklisti prođu putem. 
 
Zahvaljujući senzorima ulična rasveta u Darmštatu prigušuje se i pojačava u zavisnosti od toga koriste li se putevi. Otprilike polovina gradskog budžeta za električnu energiju troši se na uličnu rasvetu.
 
Međutim, istočni gradovi Lajpcig i Drezden oklevali su da skrate trajanje gradske rasvete zbog mogućeg uticaja na sigurnost naputevima. Javnost ipak većinom traži da javna rasveta ostane duže uključena.
  • Обсервер

    17.05.2022 12:27
    Он враћа
    Када сте помагали *милосрдном анђелу* знали сте да смо остајали без струје. Ово Вам се само враћа са Неба. Добро ће бити, ако останете на самоштедњи.
  • Samo se na autima

    17.05.2022 12:18
    farovi ne gase
    Samo se u Srbiji na farovima od auta ne gase svetla i danju. Punimo budzet vecom potrosnjom goriva i veca potrosnja sijalica za auta
  • Aa

    17.05.2022 10:55
    Bb
    "čija cena od februara nastavlja da raste zbog rata u Ukrajini"

    Nije zbog rata u Ukrajini nego zbog sankcija za koje su sami odgovorni. Političarima na zapadu je situacija u Ukrajini odlično došla jer za sve postojeće probleme u svojim državama mogu da okrive zle Ruse, a narod im naravno veruje. Eto Rusi su krivi i za najveće inflacije u zapadnom svetu u poslednjih 40 godina, korona se više ni ne spominje kao jedan od razloga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet