Međunarodna organizacija rada: Blizu 160 miliona dece u svetu prinuđeno na rad

Skoro svako deseto dete, odnosno blizu 160 miliona dece širom sveta, prinuđeno je na rad.
Međunarodna organizacija rada: Blizu 160 miliona dece u svetu prinuđeno na rad
Foto: Pixabay

Pandemija preti da preokrene višegodišnji napredak u borbi protiv dečijeg rada, upozoreno je na konferenciji Međunarodne organizacije rada (MOR).

Peta Globalna konferencija MOR-a o eliminaciji dečijeg rada počela je juče u Durbanu, u Južnoj Africi, energičnim pozivom na hitnu akciju u borbi protiv sve veće radne eksploatacije dece, preneo je portal Nezavisnost.org.

Po agendi ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, 2025. godina je rok za eliminaciju dečijeg rada u svetu, zbog čega su "mnogi učesnici konferencije u Durbanu istakli hitnu potrebu da se povrati napredak koji je u mnogim regionima postignut pre pandemije COVID-19", navodi se u izveštaju na sajtu MOR-a.
 
U svetu raste broj dece koja rade, a pandemija preti da preokrene višegodišnji napredak u borbi protiv radne eksploatacije dece. Dečiji rad je posebno porastao u starosnoj grupi od pet do 11 godina, saopšteno je na skupu u Durbanu.
 
"Ovde smo jer delimo zajedničko uverenje da je dečiji rad neprijatelj u svim njegovim aspektima: ...neprijatelj razvoja naše dece i neprijatelj napretka. Nijedna civilizacija, nijedna država i nijedna ekonomija ne mogu sebe smatrati predvodnicima napretka ako su njeni uspehi i bogatstva izgrađeni na leđima dece", rekao je na otvaranju petodnevne konferencije Siril Ramafosa, predsednik Južne Afrike, zemlje-domaćina skupa.
 
On i generalni direktor MOR-a Gaj Rajder pozvali su delegate da se obavežu na preduzimanje "dalekosežnih akcija kako bi se promenili životi dece".
 
Rajder je istakao da se svet nikada ne može pomiriti s dečijim radom i da je od suštinskog značaja suočavanje sa osnovnim uzrocima dečijeg rada, kao što je siromaštvo.
 
"Dečiji rad predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava, a naš cilj mora biti da svako dete, svuda, bude slobodno", izjavio je Rajder.
 
Prvi put se Globalna konferencija o eliminaciji dečijeg rada održava u Africi – regionu sveta gde je dečiji rad najzastupljeniji, pretežno u porodičnoj poljoprivredi.
 
Prethodne četiri Globalne konferencije MOR-a o dečijem radu održane su u Argentini, Brazilu, Holandiji i Norveškoj.
 
Ključni ciljevi svih dosadašnjih tematskih konferencija MOR-a bili su ukazivanje na potrebu ukidanja dečijeg rada, procena napretka, mobilisanje resursa i uspostavljanje strateškog pravca globalnog pokreta protiv dečijeg rada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.