Kiparski poljoprivrednici u znak protesta prosipali mleko i palili seno

Kiparski poljoprivrednici prolili su više tona mleka i zapalili bale sena ispred predsedničke palate u Nikoziji, u znak protesta zbog visokih cena i problema u proizvodnji.
 Kiparski poljoprivrednici u znak protesta prosipali mleko i palili seno
Foto: Pixabay
Oko 300 poljoprivrednika, od kojih su neki vozili cisterne sa mlekom, stigli su u konvoju do kompleksa u centru Nikozije, gde su prosuli mleko i zapalili seno ispred ulaza.
Uzgajivači koza i ovaca tvrde da im, zbog nepoštovanja regulativa o proizvodnji tvrdog sira halumi, ostaje previše mleka koje ne mogu da prodaju ili iskoriste, dok dodatni problem predstavlja i visoka cena hrane za stoku.
Sir halumi se obično pravi od kozijeg ili ovčijeg mleka i kao takav ima status proizvoda zaštićenog porekla u EU. Međutim, proizvođači sve više koriste kravlje mleko, jer je prihvatljivije na stranom tržištu.
 
Meki sir je čuveni izvozni proizvod Kipra i dobio je zaštićeni status prošle godine, što znači da se halumi ne može proizvoditi i reklamirati pod tim imenom u drugoj zemlji.
  • Zemlja čudesa

    18.05.2022 17:07
    A deca i krave u Africi gladuju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet