Rusija proterala 85 diplomata iz Francuske, Španije i Italije

Rusija je saopštila da proteruje 85 diplomata iz Francuske, Španije i Italije kao odgovor na slične poteze tih zemalja, napominjući da su odnosi sa vodećim članicama EU narušeni od početka rata.
Rusija proterala 85 diplomata iz Francuske, Španije i Italije
Foto: Pixabay
Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da proteruje 34 člana diplomatskog osoblja iz Francuske, 27 iz Španije i 24 iz Italije.
Tri evropske zemlje zajedno su proterale više od 300 Rusa od početka invazije na Ukrajinu 24. februara.
Ruske diplomate su u više navrata optužene za špijunažu, što Moskva odbacuje. Rusija je već prošlog meseca proterala 45 poljskih i 40 nemačkih diplomata. Najavila je odmazdu protiv Finske, Rumunije, Danske, Švedske, Norveške i Japana, između ostalih.
 
Italijanski premijer Mario Dragi opisao je potez Moskve kao "čin neprijateljstva" i upozorio da ne treba prekidati diplomatske kanale.
 
Pariz je "najoštrije osudio" proterivanje 34 francuska diplomata i ocenio da odluka Rusije "nema legitimnu osnovu".
 
"Ruska strana predstavlja odluku kao odgovor na odluke Francuske" iz aprila, kada je "nekoliko desetina ruskih agenata", proterano pod sumnjom da su špijuni, saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova.
  • razvod

    19.05.2022 08:50
    istočnih autokrata i zapadnih "demokrata" je prouzrokovao jedan od najnehumanijih ratova današnjice. Dali su mogli i bez tih užasa rata, odgovor je DA! Osudjujem svaki rat!
  • Zemlja čudesa

    18.05.2022 20:18
    Zapravo, bilo bi najpoštenije da Rusi pozatvaraju sve ambasade zemalja EU, SAD i Britanije, i oni njima. Tako bi prestao diplomatski rat koji je već odavno izgubio svako razumno objašnjenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet