Nemački Ustavni sud odobrio obaveznu vakcinaciju lekara protiv kovida

Savezni ustavni sud Nemačke saopštio je da je odobrio obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika protiv kovida, odbacivši prigovore na tu meru.
Nemački Ustavni sud odobrio obaveznu vakcinaciju lekara protiv kovida
Foto: 021.rs
Sud je ocenio da je zaštita ugroženih ljudi u bolnicama i domovima za negu starih važnija od narušavanja prava zdravstvenih radnika.
Ograničena mera obavezne vakcinacije stupila je na snagu sredinom marta.
Ustavni sud je prethodno odbio da obustavi njenu primenu do donošenja konačne odluke.
 
Ministar zdravlja Karl Lauterbah pozdravio je odluku suda. On je saopštio da je "država u obavezi da štiti ranjive grupe" i zahvalio zdravstvenim ustanovama koje su uvele obaveznu vakcinaciju, rekavši da su one pomogle da se spreči još smrti od varijante koronavirusa omikron.
 
Nemački kancelar Olaf Šolc prvobitno je hteo da proširi obaveznu vakcinaciju na sve odrasle, ali su poslanici u parlamentu odbili čak i uvođenje takve obaveze za građane starije od 60 godina.
 
Dve doze vakcine protiv koronavirusa primilo je skoro 76 odsto stanovnika Nemačke, a nešto manje od 60 odsto primilo je i treću dozu.
 
Trenutno je u Nemačkoj zainteresovanost za vakcinaciju protiv korona virusa veoma mala. Vlada je juče odobrila novčana sredstva za nove vakcine, zbog potencijalnih novih varijanti virusa ove jeseni.
  • Steva

    20.05.2022 08:51
    Toliko o liberalnoj demokratiji i ljudskim pravima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet