Preminuo čuveni grčki kompozitor Vangelis

Vangelis Papatanasiju, legendarni grčki kompozitor, preminuo je u 79. godini.
Grčki portal Ekatimerini piše da je Vangelis preminuo u utorak.
Kompozitor je bio najpoznatiji po muzici za film "Vatrene kočije" (Chariots of Fire) iz 1991. godine, za koju je dobio Oskara.
Pored toga, napisao je kompozicije za brojne poznate filmove, kao što su Blade Runner (1982), The Bounty (1984) i "1492: Conquest of Paradise" (1992).
 
Evangelos Odiseas Papatanasiju je rođen 29. marta 1943. u Agriji, priobalskom gradu u Magneziji, Tesalija, Grčka, a odrastao je u Atini.
 
Vangelis je razvio interesovanje za muziku već u svojoj četvrtoj godini, komponujući na porodičnom klaviru i eksperimentišući sa zvukovima stavljajući eksere i kuhinjske tiganje unutar njega i sa radio smetnjama. Tokom karijere napisao je i komponovao oko 60 albuma, a muzički kritičari smatraju ga jednim od najvećih kompozitora elektronske muzike svih vremena.
 
 

Teme

smrt
  • NS Poštar

    20.05.2022 09:12
    VANGELIS
    Imam kod sebe oko30 njegovih albuma i mislio sam da imam sve od njega kad sad pročitah da je izdao 60 albuma.Imam puno toga da nadoknadim
  • Dejan

    20.05.2022 08:45
    Majstor
    Nezaboravnu muziku je napisao za sjajan film The Bounty iz 1984.god, Hopkins i Mel Gipson maestralni. Divna vremena velikih filmskih ostvarenja, vremena kada su se cenile neke druge, prave vrednosti u Holivudu.
  • ex chapman

    20.05.2022 08:43
    vecna mu je slava
    zahvaljujuci njegovoj muzici neki sasvim prosecni filmovi postali su legendarni
    zahvaljujuci magiji Hollywooda, Vangelisova bozanstvena muzika poznata je i danas u celom svetu
    HVALA TI VELIKI MAJSTORE!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.