Litvanija od sutra bez gasa, nafte i struje iz Rusije

Ministarstvo energetike Litvanije saopštilo je da ta država od sutra neće uvoziti struju iz Rusije, tako da kod njih više neće biti ruskog gasa, nafte, ni struje.
 Litvanija od sutra bez gasa, nafte i struje iz Rusije
Foto: 021.rs
Ministar energetike Dajnjus Krejvis izjavio je da je to važna prekretnica ne samo na putu Litvanije ka energetskoj nezavisnosti, već i izraz solidarnosti sa Ukrajinom, prenosi litvanski portal Delfi.
"Ne možemo dozvoliti da se našim novcem finansira ruska vojna mašina", rekao je Krejvis.
Potrebe Litvanije za gasom podmiruje LNG terminal u Klajpedi, gde gas stiže iz Sjedinjenih Američkih Država, a kada je reč o struji, Litvanija će se oslanjati na proizvodnju i uvoz iz zemalja EU preko Švedske, Letonije i Poljske.
 
Litvanija je početkom aprila prestala da uvozi gas iz Rusije.
  • Alta demos

    21.05.2022 17:35
    Hattori Hanzo@ Srećom pa Ukrajinci nisu bolesnici kada su uložili napor i sredstva da izgrade branu kojom će prekinuti dotok pijaće vode na Krim, do svojih "dojučerašnjih građana". To je već demokratija.
  • Hattori Hanzo

    21.05.2022 16:07
    Prestrojavanje
    ...koliko god bio skup energent, bitno je da se otkačimo od zlog patuljka..On funkioniše na principu, jutros sam se probudio na levu nogu, zavrćem slavinu dojučerašćem saradniku....Bolesnik..
  • Meredijani Rusije

    21.05.2022 13:26
    na karti sveta
    Pogledajte meredijane na karti sveta i videcete zasto zapad panicno se plasi Rusije. Kad vidite kartu sveta , vidite da Rusija ka severnom moru ima sirinu 11 meredijana. A to znaci da Rusiji u toj sirini pripada more sve do severnog pola. To je ogromno bogatstvo i odredice tok civilizacije u korist Rusije. Sad pogledajte kartu sveta i videcete da sirina na severu koju Amerika poseduje je samo 1 i po meredijan, a Britanije ima samo pola meredijana i toliko severnog mora, prakticno zajedno imaju manje od Danske koja je vlasnik Grenlanda. Koliko je to vazno, videcete iz primera Norveske koja je najbogatija drzava u Evropi. Ona je na severu siroka i zahvata 1 i po meredijan, i zahvaljujuci tome u severnom moru eksploatise naftu i gas i prodaje i zivi odlicno. E sad zamislite Rusiju koja ima 11 meredijana sirinu teritorije i svo to more do severnog pola, a nije ni pocela da vadi naftu i gas iz tog mora, hocu reci jos nedirnuta njihova teritorija. Ovaj podatak je zastrasujuci za zapad i nece da se pomire sa tim

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.