Ubijeni pukovnik Revolucionarne garde Irana navodno planirao napade na Jevreje širom sveta

Pukovnik Revolucionarne garde Irana, ubijen danas u Teheranu, planirao je otmice i napade na izraelske i jevrejske mete širom sveta.

Ovo su večeras objavili mediji na hebrejskom jeziku, ne navodeći izvore.

Dva nepoznata napadača na motoru ubila su pukovnika Hasana Sajada Hodaija ispalivši pet metaka ispred njegove kuće.

Iranski mediji su o Hodaiju naveli jedino da je bio "čuvar svetilišta" kako obično nazivaju Irance koji izvode operacije u Siriji i Iraku u okviru elitnog odreda Kuds.
 
Jedan iranski zvaničnik je upozorio da ubistvo pukovnika predstavlja "prelazak crvene linije" i da će odgovorni "platiti visoku cenu".
 
To, kao i drzak način ubistva, ukazuju na mogućnost povezanosti s drugim ubistvima u Iranu napadom s motocikla, koja su ranije pripisivana Izraelu, poput ubistava nuklearnih naučnika.
 
Ako se sumnje na umešanost Izraela potvrde, bio bi to novi nivo akcije jevrejske države protiv Irana, pošto Hodai nije bio ni na koji način umešan u iranski nuklearni program, konstatuje izraelski javni servis Kan.
 
Odgovornost za napad u Teheranu još niko nije preuzeo, a ministar odbrane Izraela Beni Ganc je odbio da bilo šta komentariše.
 
Izraelski mediji prenose da je malo informacija o Hodaiju, te da oficiri Kudsa izvode tajne vojne operacije podržavajući libanski ekstremistički Hezbolah i druge ekstremističke organizacije u Siriji i Iraku i drugde.
 
Izraelski TV Kanal 13 je objavio da je jedan od operativaca pod komandom Hodaija bio Mansur Rasuli koji je u aprilu priznao agentima Mosada, tokom istrage u svom domu u Iranu, da je bio poslat da napadne izraelskog diplomatu u Turskoj, američkog generala u Nemačkoj i novinara u Francuskoj.
 
TV kanal 12 je javio da Hodai takođe stoji iza pokušaja koji je nedavno otkrila izraelska bezbednosna služba Šin bet, a to je da iranski operativci privuku izraelske naučnike, poslovne ljude i bivše odbrambene zvaničnike u inostranstvu i da ih otmu, ako je moguće.
 
U izveštaju se takođe navodi da je Hodai bio povezan s navodnom zaverom za ubistvo pet Izraelaca na Kipru i da se nedavno vratio iz Sirije, gde je bio pod komandom proslavljenog iranskog generala Kasema Sulejmanija koji je ubijen u američkom napadu iz vazduha u Iraku 2020. godine.
 
Iranski bezbednosni izvor je rekao da je Hodai imao važnu ulogu u iranskoj vojnoj industriji, posebno proizvodnji dronova.
 
Revolucionarna garda Irana proglašena je terorističkom organizacijom za vreme mandata bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa pošto je on povukao SAD iz nuklearnog sporazuma velikih sila s Teheranom.
 
Iran, kao uslov za poštovanje tog sporazuma, zahteva da se Revolucionarna garda skine s te "crne liste".
 
Izrael je apelovao na SAD da odbiju taj iranski zahtev, tvrdeći da je Revolucionarna garda "teroristička organizacija koja je ubila hiljade ljudi, uključujući Amerikance".
  • Alex

    23.05.2022 15:55
    :-)
    Terorista manje.
  • Tili

    23.05.2022 10:55
    Ah,Mosad li je...
  • Željko

    23.05.2022 00:01
    Pravda
    SAD ,nema veze samo su se malo igrali

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet