VIDEO: Televizijske voditeljke u Avganistanu ipak pokrile lice - pod ucenom

Voditeljke televizijskih kanala u Avganistanu juče su se pojavile na ekranima pokrivenih lica, pokorivši se naredbi talibana kojoj su se dan pre suprotstavile.
VIDEO: Televizijske voditeljke u Avganistanu ipak pokrile lice - pod ucenom
Foto: FoNet/AP
Od povratka na vlast talibani su nametnuli ograničenja civilnom društvu, najviše ženama, prema rigidnom tumačenju islama.
Talibanski vrhovni vođa ranije u maju je naredio da žene u javnosti moraju biti potpuno pokrivene, uključujući lice, savetujući im da to bude tradicionalna burka. Pre je bilo dovoljno maramom prekriti samo kosu.
Avganistansko ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka naredilo je televizijskim voditeljkama da postupe u skladu s odredbom koja je na snagu stupila u subotu.
 
Međutim, novinarke TOLOnewsa, Shamshad TV-a i 1TV-a u programu su se pojavile uživo otkrivenih lica, a juče je nastupio preokret i voditeljke na kanalima TOLOnews, Ariana Television, Shamshad TV i 1TV pojavile su se pokrivenih lica s izuzetkom očiju i čela.
 
"Odupirale smo se i bile smo protiv nošenja burke", rekla je za agenciju AFP Sonia Niazi, koja radi za TOLOnews.
 
 
TV kuća bila je pod pritiskom, kazala je Niazi i dodala: "Talibani su rekli da voditeljka koja se pojavi na ekranu nepokrivena lica mora da ode i radi drugi posao."
 
To je potvrdio i direktor TOLOnewsa Khpolwak Sapai.
 
"Rekli su nam da moramo to da uradimo. Moramo. Nema drugog rešenja", rekao je Sapai i dodao: "Zvali su me telefonski. Dakle nije to naš izbor, već prisila."
 
Ko krši talibanske propise, dobiće otkaz
 
Mohamad Sadek Akif Mohadži, portparol ministarstva za promociju vrlina i prevenciju poroka, izjavio je da vlasti nisu prisiljavale voditeljke da napuste svoj posao.
 
"Srećni smo što su televizijske kuće korektno preuzele svoju odgovornost", dodao je.
 
Talibani su naredili da žene koje rade za vladu dobiju otkaz budu li kršile talibanski kodeks oblačenja. I muškarcima preti gubitak radnih mesta ako njihove supruge ili ćerke krše talibanske propise.
 
Talibani su se vratili na vlast prošlog leta i obećali su da će biti blaži u odnosu na vlast krajem '90-ih, ali brzo su počeli da guše opoziciju i lične slobode, pre svega u pristupu devojčica i žena obrazovanju i u svakodnevnom životu žena.
 
Zahtevaju da žene nose barem hidžab (marama kojom se pokriva kosa), a u maju su već nametnuli integralni veo, odnosno burku koja je bila obvezna dok su prvi put bili na vlasti od 1996. do 2001. godine. Po naredbi talibana televizijske kuće već su prestale da emituju serije u kojima glume žene.
  • 002211

    25.05.2022 09:24
    Jednom rečju: užas. Veroispovest je jedna od najodvratnijih i najneprirodnijih stvari koja postoji.
  • Marko

    23.05.2022 07:40
    Lizing radnici
    I mi radnici u Srbiji radimo pod ucenama pa niko ne pise o nama, niti ga interesuju nase patnje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet