Bajden tvrdi: SAD bi vojno intervenisale u slučaju kineske invazije na Tajvan

Predsednik SAD Džozef Bajden upozorio je danas u Tokiju da bi SAD "vojno branili Tajvan ako bi Peking izvršio invaziju" na to autonomno ostrvo, upozoravajući da Kina "flertuje s opasnošću".
"To je obaveza koju smo preuzeli", rekao je Bajden na pitanje novinara da li bi SAD vojno intervenisale protiv pokušaja Kine da silom zauzme tu teritoriju.  
"Složili smo se sa politikom jedne Kine, to smo potpisali... ali ideja da Tajvan može biti uzet silom jednostavno nije prikladna", rekao je Bajden. 
On je rekao da bi to "poremetilo ceo region i bila bi još jedna akcija slična onome što se desilo u Ukrajini". 
 
Prema njegovim rečima, posle ruske invazije na Ukrajinu, sve je veća potreba da se štiti to ostrvo koje ima samoupravu. 
 
Prema politici "Jedne Kine", SAD priznaju Peking kao vladu Tajvana i nemaju diplomatske odnose sa Tajvanom. Međutim, one održavaju nezvanične kontakte sa Tajvanom, uključujući i "de fakto" ambasadu u glavnom gradu Tajpeju.
 
SAD obezbeđuju i vojnu opremu za odbranu Tajvana. 
  • Zrzadin

    03.08.2022 08:28
    Ako Kina krene na Tajvan, debeli je u Seulu za 3 sata, za to su ga i čuvali. Biće zanimljivo.
  • Botina

    24.05.2022 11:33
    Kontam da bi to bilo baš ok i da bi se malo muka i nepravda rasporedila ravnomernije po svetu jer ovakvom svetskom poretku jednostavno mora doći kraj.
  • Bojan

    23.05.2022 19:31
    @Veverac

    Proverena informacija od pijanog džibera pred dragstorom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.