VIDEO Moćan govor trenera NBA tima o masakru: 50 senatora u Vašingtonu će nas držati kao taoce

Pred utakmicu izmešu Golden Stejt Voriorsa i Dalas Maveriksa, trener Voriorsa Stiv Ker odlučio je da uopšte ne priča o košarci.
On je konferenciju za novinare posvetio masakru koji se dogodio u osnovnoj školi u gradu Juvalde, u Teksasu.
 
"U ovih šest sati otkako smo završili šuterski trening na 600 kilometara odavde ubijeno je četrnaestoro dece i jedan nastavnik (konačan bilans je devetnaestoro mrtve dece i dva nastavnika, prim.nov). U poslednjih deset dana imali smo ubistvo starijih crnaca u supermarketu u Bafalu. Ubijeni su Azijati u crkvi u Južnoj Kaliforniji. Sada imamo ubistvo dece u školi. Kada ćemo da uradimo nešto", viknuo je Ker udarajući rukom o sto. 

"Umoran sam od izjavljivanja saučešća unesrećenim porodicama. Izvinite, ali premoren sam od minuta ćutanja. Dosta je", dodao je.

Ker je rekao i da 50 senatora u Vašingtonu sprečava donošenje zakona koji obavezuje prodavce oružja da izvrše proveru osobe kojoj prodaju oružje, a koji je prošao Kongres, pominjući neke od senatora poimence. 
 
"Pitam te, Miče Mekonelu, tebe i senatore koji odbijaju da urade išta protiv ovog nasilja, ubistava po školama, pucnjava u supermarketima. Pitam vas sve da li ćete svoju potrebu da imate moć staviti ispred života naše dece, starijih i vernika. Jer mi se čini da je tako", rekao je Ker.
 
Vidno uznemiren Ker je nastavio i rekao da mu je "prekipelo".
 
"Dosta mi je, prekipelo mi je. Igraćemo večeras utakmicu, ali želim da svi koji su ovde pomisle na svoje dete ili unuče, oca, majku, sestru, brata. Kako biste se osećali da se ovo danas dogodilo vama. Ne možemo ostati nemi. Ne možemo samo sedeti ovde i reći: 'Pa dobro, hajde sada minut ćutanja, a onda – idemo Dabsi, idemo Maveriksi'. To je ono što ćemo uraditi. Igraćemo košarku. A 50 senatora u Vašingtonu će nas držati kao taoce, jer 90 odsto Amerikanaca, bez obzira na političku pripadnost, traži proveru kupca oružja. Mi smo taoci tih 50 senatora koji to čak neće ni da stave na glasanje iako mi to tražimo. Neće jer žele da zadrže svoju moć", rekao je Ker udarajući rukom o sto. "To je bedno i meni je dosta toga!", viknuo je on, ustao i napustio konferenciju za novinare.
Kerovo obraćanje su, u znak podrške, podelili na društvenim mrežama brojni Amerikanci, uključujući i veliki broj košarkaša.
 
Otac Stiva Kera, Malkom Ker, stručnjak za Bliski istok i tada predsednik Američkog univerziteta u Bejrutu, ubijen je 1984. godine u glavnom gradu Libana u terorističkom napadu, kada je Stiv imao 19 godina.
 
  • BoeserWolf

    25.05.2022 20:18
    nisam znao da imamo toliko budista u zemlji, da toliko veruju u karmu i pravdaju smrt neduzne dece "americkim zlocinima po svetu"...

    a ne, ipak nisu budisti, samo su pakosni i glupi
  • Roko

    25.05.2022 19:50
    Sve je jasno
    Govor jeste moćan, ali ništa se neće promeniti, bar za sada. Oružje je za mnoge postalo fetiš. U SAD bi morali da se menjaju mnogi zakoni da bi se stalo na put masovnim ubistvima. Lobi koji podržava nabavku oružja je moćan a iza njega stoje proizvođači istog. Velike pare su u pitanju. Nešto će morati da se promeni, samo se ne zna kada i kako.
  • Zemlja čudesa

    25.05.2022 17:03
    Chomsky for dummies
    Svima koji zaista veruju da su SAD demokratska država preporučujem da pročitaju nekoliko knjiga Noama Čomskog, npr. "Odmetnutu državu". Verujem da gaje tu zabludu zbog neobaveštenosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet